Bidens eedaflegging als vice-president in 2013
Bidens eedaflegging als vice-president in 2013

Waarom is Donald Trump er eigenlijk niet bij?

Vandaag is het zo ver, rond het Amerikaanse middaguur (Nederlandse tijd: 18:00) legt Joe Biden voor het Capitool de eed af als 46ste president van de Verenigde Staten. De nieuwe vice-president Kamala Harris zal dat net vóór hem doen.

Article continues after the ad

Waarom is de inauguratie buiten?

Januari in Washington en dan lang buiten moeten staan, het is geen ideale combinatie. Men hecht echter aan de traditie om het aan de westkant van het Capitool af te handelen. Het is een openbaar moment, waar in principe burgers getuige van moeten kunnen zijn.

Bidens eedaflegging als vice-president van Obama in 2013

Naast de gebruikelijke stress om de weersomstandigheden spelen dit jaar ook zorgen om de veiligheid en de coronabeperkingen een rol. Het zal een kleinere, meer ingetogen eedaflegging worden. Qua weer zit het overigens mee: de verwachting is lichtbewolkt, droog, 5 graden en een licht windje.

Wat is het thema?

Biden en Harris hebben gekozen voor America United als voorzet om het sterk verdeelde land weer te verbinden.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben er een budget van 1,5 miljoen dollar voor vrijgemaakt.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

Na de eed te hebben afgelegd, geeft Biden een speech waarin hij zijn plannen voor de komende vier jaar toelicht. De nadruk ligt op het coronavirus aanpakken, het land weer samen brengen en vergroenen.

Daarna nemen Biden en Harris een militair defilé af, de Pass in Review, die symbool staat voor een vreedzame machtsoverdracht. De ceremonie besluit met een grotendeels virtuele parade waarbij Biden en Harris door militairen worden geëscorteerd op de rit van het Capitool naar het Witte Huis. Meestal wordt hierbij een stukje gelopen, niet duidelijk is of dat die jaar zal gebeuren in verband met de veiligheid. 

Als alternatief voor publiek zijn er 200.000 vlaggen van alle staten geplaatst in een 'Field of Flags'.

Elke vlag staat voor 2 Amerikanen die aan covid-19 zijn overleden. Ter vergelijking: ongeveer hetzelfde aantal liet het leven tijdens WOII.

De Bidens en het duo Harris en Emhoff herdachten gisteren de Amerikanen die door de pandemie zijn overleden.

Naaste familie is wel bij de inauguratie en First Daughter Ashley Biden is alvast erg trots op haar vader.

Wat gebeurt er na de eedaflegging?

Er is een lunch voor de nieuwe president en vice-president, waarna hun stafleden onmiddellijk aan het werk gaat. Kantoren worden ingenomen, nieuwkomers zoeken de weg (en de toiletten), verhuizers wisselen de spullen van de Trumps en de Bidens om – het is een georganiseerde chaos.

Waarbij alle ogen zijn gericht op het Oval Office. De inrichting daarvan is zelfs door Trump niet veranderd. Zowel dochter Ivanka als echtgenote Melania stonden te trappelen om het interieur een make-over te geven, maar Donald blies dat af. Door kunst, bustes, foto's en boeken wordt toch duidelijk wie de nieuwe president is en wat hij belangrijk vindt. Voor Joe Biden zal dat de komende dagen duidelijk worden.

Verder nog iets?

Later op de middag leggen Biden, Nieuwe First Lady dr Jill Biden, Harris, haar man Doug Emhoff (de eerste Second Gentleman ooit) een krans bij het graf van de Onbekende Soldaat op Arlington National Cemetery.

In 2009 zag dat er zo uit: op de achtergrond destijds kersverse First Lady Michelle Obama en Second Lady Jill Biden. Dit jaar zullen de Bidens als hoofdrolspelers rechts staan en zal Jill als First Lady gezelschap krijgen van de Second Gentleman Doug Emhoff, de man van Kamala Harris. Bij deze kranslegging zijn ook voormalige Witte Huis-bewoners Barack en Michelle Obama, George W. en Laura Bush en Bill en Hillary Clinton aanwezig.

Lees ook: 

Gebeurt er ook nog iets feestelijks?

De traditionele feestelijkheden zoals bals gaan niet door: ongepast nu Amerika zo zucht onder de pandemie en bovendien is het risico van besmetting te groot. 's Avonds is er, als vervanging van het traditionele Inauguration Ball, een feestelijke tv-special die wordt gepresenteerd door Tom Hanks. Niet duidelijk is of daar in Nederland iets van te zien zal zijn, maar online kun je er allicht iets van streamen...

...en Jill heeft alvast een tip voor je.

Lees ook:

Waarom is president Trump er niet bij?

Het is vrij ongebruikelijk om als president niet bij de inhuldiging van je opvolger te zijn, maar Donald Trump ziet ervan af. Hij is de vierde president die er niet bij is (de laatste keer dat het gebeurde was in 1869), omdat hij zich niet neer lijkt te kunnen leggen bij de verkiezingsuitslag. Hij heeft de Bidens niet uitgenodigd voor het traditionele kennismakingsmoment in het Witte Huis en ook niet telefonisch met zijn opvolger gesproken om hem te feliciteren of te spreken over de machtsoverdracht.

Zelfs veel Republikeinen vinden het een gênante actie van een slecht verliezer. Hoewel Biden hem er eerst bij wilde hebben, reageerde hij nogal laconiek toen Donald zich per Twitter afmeldde: "It's a good thing, him not showing up." Boom! Afzwaaiend vice-president Mike Pence, die de afgelopen weken achter de schermen de honneurs heeft waargenomen, zal wel aanwezig zijn, net als oud-collega George W. Bush en zijn vrouw Laura.

Maar The Donald vertrekt toch niet met stille trom?

Nee, dat ligt niet in zijn aard. Wat hij wilde was een rode loper exit met 21 kanonschoten en militaire muziek bij het Witte Huis. Wat hij krijgt is een aanzienlijk meer ingetogen afscheid op militaire basis Joint Base Andrews in Maryland, rond acht uur 's morgens Amerikaanse tijd.

Trump bij The Beast en in Air Force One in 2020

Hij vliegt vervolgens voor het laatst met Air Force One naar Florida, waar zijn Mar-a-Lago resort de nieuwe residentie van de Trumps is. Ruim op tijd om die dag nog een rondje te kunnen golfen, dus.

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in