De klassieker uit de Elzas met moderne variaties.

Het is zo'n gerecht dat al eeuwen niet stuk kan: een dun laagje deeg, belegd met spek, ui, crème fraîche en geraspte gruyère, wordt in de oven een heerlijk hartig en knapperig hapje dat op een of andere manier uitstekend past bij het najaar: Flammkuchen.

Basisrecept

  • Je kunt het deeg zelf maken. Meng 500 g bloem met 4 g gedroogde gist, 3 el olie en zout, kneed het zeker 10 minuten door.
  • Laat de deegbal 1,5 tot 2 uur rijzen op een warme plek.
  • Dun uitrollen en op bakpapier leggen, bestrijken met crème fraîche en de topping van je keuze.
  • Bak de Flammkuchen af op 250 graden, in 10-15 minuten is ie knapperig.
  • Hou je van makkelijk: Tante Fanny Vers Flammkuchendeeg.

Wat gaat erop?

De versie met spek en ui is de klassieker, maar deze vlammende koek leent zich ook voor toppings als:

  • crème fraîche, ui en gerookte zalm (likje mierikswortel erbij!)
  • crème fraîche, gedroogde ham, feta en druiven
  • peer, walnoten en geitenkaas of blauwschimmelkaas
  • crème fraîche, spek en stukjes appel
  • rode bietjes in stukjes en geitenkaas
  • perzik in stukjes, geitenkaas en tijm

Lekker als lunchgerecht, maar ook in stukjes bij de borrel. Gekoelde Elzasser erbij, niets meer aan doen.

Article continues after the ad

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in