Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Klimaatrapport: wereld is veranderd, maar er is nog hoop

Wat kun je zelf doen om de aarde te helpen?   Het is een indrukwekkend en onvrolijk rapport over het klimaat, dat vandaag is vrijgegeven. En pijnlijk actueel met de recente overstromingen in Limburg en de bosbranden in Griekenland in het achterhoofd. Het klimaat is onomkeerbaar veranderd door inv...

Klimaatrapport: wereld is veranderd, maar er is nog hoop

Wat kun je zelf doen om de aarde te helpen?  

Het is een indrukwekkend en onvrolijk rapport over het klimaat, dat vandaag is vrijgegeven. En pijnlijk actueel met de recente overstromingen in Limburg en de bosbranden in Griekenland in het achterhoofd.

Het klimaat is onomkeerbaar veranderd door invloed van de mens, zoveel is duidelijk. En er moet direct op wereldwijde schaal actie worden ondernomen om de opwarming van de aarde te verminderen

Het is nu nog mogelijk om het klimaat te stabiliseren

Maar er is ook een sprankje hoop: het is nu nog mogelijk om het klimaat te stabiliseren, als de CO2-uitstoot op korte termijn enorm omlaag gaat.

Dat is in grote lijnen de conclusie van het invloedrijke nieuwe klimaatrapport van het IPCC, de organisatie van de Verenigde Naties die onderzoek naar klimaatverandering verzamelt. Aan het rapport is jaren onbetaald gewerkt door wetenschappers. Het IPCC geeft geen adviezen, maar stelt alleen de feiten beschikbaar.

In 2019 was de hoeveelheid CO2 in de lucht hoger dan in de afgelopen twee miljoen jaar 

Die liegen er niet om. Overal ter wereld en in het hele klimaatsysteem, zijn veranderingen te zien, schrijft het IPCC. Veel van die veranderingen zijn nooit eerder vertoond. Zo was in 2019 de hoeveelheid CO2 in de lucht hoger dan het in de afgelopen twee miljoen jaar geweest is.

De veranderingen gaan steeds sneller naarmate de temperatuur op aarde verder stijgt

De klimaatverandering is volgens het rapport nu al te merken: sinds 1950 zijn er meer hittegolven, meer hevige regen, meer cyclonen en meer weer dat tot natuurbranden leidt. De zeespiegel is in ruim honderd jaar bovendien met 20 centimeter gestegen. Bovendien gaan deze veranderingen steeds sneller naarmate de temperatuur op aarde verder stijgt.

De toekomst van Nederland hangt af van de ijskap op Antarctica

De toekomst van Nederland hangt af van de ijskap op Antarctica, samen met de hoogte van de toekomstige wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Deze eeuw stijgt de zeespiegel in elk geval met enkele decimeters, maar rond 2150 kan het oplopen tot 1 tot 5 meter, als de opwarming sterk doorzet en Antarctica versneld ijs verliest.

Verder over onze locatie: Nederland en Europa warmen relatief sterk op. Zuid-Europa droogt uit, Noord-Europa wordt juist natter, en bij ons worden de winters natter en de zomerneerslag grilliger: zowel droogte als extreme neerslag zal vaker voorkomen.

Nu broeikasgas verminderen is over een paar jaar al betere luchtkwaliteit

Toch besluit het rapport met een hoopvolle noot. "Menselijk handelen kan de toekomstige koers van het klimaat nog steeds bepalen", schrijft het IPCC. Als de uitstoot van broeikasgassen flink wordt verminderd, is het effect daarvan op de luchtkwaliteit al binnen een paar jaar te merken. Binnen twintig jaar zou ook het effect op de temperatuur op aarde te meten zijn. Je hoort nooit meer iemand over zure regen, dit moet ons toch ook lukken? 

Wat kun je nu zelf doen om de aarde te helpen?

  • Zorg voor een groene tuin, investeer in bomen en nieuw aan te leggen bossen. Al dat groen helpt de aarde af te koelen.
  • Sluit een contract voor groene energie af, investeer in zonnepanelen.
  • Eet minder vlees en vis, omarm een voornamelijk plantaardig menu.
  • Kijk of je huis nóg energiezuiniger kan worden gemaakt, met bijvoorbeeld isolatie of energiezuiniger witgoed.
  • Denk na over wat je koopt en waar het vandaan moet komen. Is het goedkope telefoonhoesje uit China de uitstoot van het vliegtuig waard?
  • Wees een bewuste consument, denk even na welk traject goedkope kleding heeft afgelegd.
  • Vlieg zo min mogelijk, compenseer je CO2 uitstoot.
  • Heb je een auto, compenseer je CO2 uitstoot.
  • Sharing is caring: spullen die je niet heel vaak gebruikt (klusgereedschap, bepaalde keukenapparaten) delen met buren gaat consumptie tegen. 
  • Ga verspilling van voedsel en materiaal tegen, recycle wat hergebruikt kan worden.

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in