Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kijktip: Suriname, cassave en een mix van culturen

Heb je de kok en de directeur al gezien? In De kok en de directeur gaan directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits en sterrenchef Joris Bijdendijk samen op reis om elkaar te inspireren. Ze bezoeken bijzondere plekken over de hele wereld op zoek naar het mooiste uit hun vakgebied. Ze verrassen elk...

Kijktip: Suriname, cassave en een mix van culturen

Heb je de kok en de directeur al gezien?

In De kok en de directeur gaan directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits en sterrenchef Joris Bijdendijk samen op reis om elkaar te inspireren. Ze bezoeken bijzondere plekken over de hele wereld op zoek naar het mooiste uit hun vakgebied. Ze verrassen elkaar met smakelijke kunstuitingen en monumentale gerechten.

In de aflevering van vanavond belanden Taco en Joris in Suriname, een land waar sinds de koloniale periode een groeiend aantal culturen samenwoont. Hoe zie je dit terug in de kunst en architectuur? En welke wereld gaat verborgen achter de cassave, een van de pijlers van de Surinaamse keuken?

Het hoofdingrediënt van de reis

In het Rijksmuseum in Amsterdam is een kijkkast te vinden van Gerrit Schouten. Het diorama geeft een Caraïbenkamp (1810) weer dat, bij gebrek aan foto’s, een beeld geeft van een land en zijn gebruiken. In de kijkdoos zie je de verschillende bevolkingsgroepen en de bereiding van cassave uitgebeeld. Beide elementen zijn nog steeds terug te vinden in zowel de Surinaamse cultuur als keuken. 

Gerrit Schouten - Diorama van een Caraïbenkamp, ingezoomd (1810). Rijksmuseum

In de binnenlanden van Suriname neemt Johan Djoe Joris en Taco mee naar zijn cassave plantage en laat ze kennismaken met de cassaveplant. Johan is Marron, een trotse groep in Suriname die afstamt van Afrikanen, die in de slavernijperiode onder dwang naar Suriname werden gebracht. Ze hebben zichzelf destijds bevrijd en eigen gemeenschappen gevormd in de jungle van het land. Cassave hielp hen daarbij. 

In het dorp krijgen Taco en Joris les in het verwerken van de cassave tot cassavebrood. De instrumenten die ze hiervoor gebruiken herkennen ze van de kijkdoos uit het Rijksmuseum. 

Taco en Joris ontmoeten op deze reis de vermaarde kunstenaar Marcel Pinas. Hij maakt kritische en betrokken kunst bij de Surinaamse maatschappij van vandaag, maar gaat ook terug naar oude tradities en ambachten. 

Zijn kunst is vooral te zien in Suriname. Hij wil zo mensen naar zijn museum in de oude mijnstad Moengo trekken, om op die manier bij te dragen aan de samenleving daar. Pinas vertelt dat zijn doel is om met kunst en cultuur ontwikkeling te brengen voor het hele gebied en de Marron-gemeenschap verder brengen. 

De derde aflevering van De kok en de directeur zie je zondag 24 juli 2022 om 19.20 uur op NPO 2. De eerdere afleveringen (Sicilië: citroenen en een fusioncultuur em Slovenië: honing en het verlangen naar het platteland) kun je terugkijken op NPO Start

Foto's (c) AvroTros

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in