Kerstmis vraagt om tradities, zo ook bij de redactie. Maar misschien zit hier wel een leuk idee tussen voor volgend jaar bij. Of gewoon last-minute. De redactie van Nouveau trekt er op uit deze dagen!

Anita, Coördinator Mode: Zwitserland

Wij gaan dit jaar met kerst naar Zwitserland. En sneeuw of geen sneeuw, we vermaken ons altijd opperbest. Alleen de autotocht vind ik al leuk. Met z'n vijven opgevouwen in de auto, omdat we altijd teveel spullen meenemen, en dan gaan we heel flauwe spelletjes doen om de tijd te doden. Het muziek alfabet bijvoorbeeld (noem 5x een popband met de letter A, enzovoort). 

We kaasfonduen altijd een keer én op de skipiste gaan we voor de Zwitserse hotdog. Je weet wel, een stuk stokbrood op zo'n hete pin, daarna de worst erin en dat met heel veel mosterd. Ik probeer ze ook wel eens in het appartement te maken, maar bovenop de berg zijn ze toch lekkerder.

Inge, Digital Producer: Hints

We vieren elk jaar kerst met de familie. Intussen zijn we totaal met 21 personen. Jong en oud houden rekening met deze dag en zorgen ervoor dat ze aanwezig zijn. We maken allemaal iets lekkers. Vaak gaan we voor een thema zoals Indonesisch, Italiaans of gewoon Hollands. Het hoogtepunt van de avond is altijd het spelletje HINTS. De mannen tegen de vrouwen. Altijd een leuke afsluiting van een heerlijke dag.

Wies, Coördinator Lifestyle: Zeeland

Ieder jaar vier ik kerst in een heel groot huis in Domburg, met al mijn broers, zussen, zwagers en schoonzussen, moeder en neefjes en nichtjes. Even lijkt alles een sprookje. 

Ik weet niet wat het is, maar Zeeland heeft iets magisch, ik voel me er altijd zo goed. Het lijkt wel alsof alle stress van je afvalt. 

Niks lekkerders dan op tweede kerstdag een lange strandwandeling te maken en daarna bij de Domburgsche Bier en Melksalon in het dorp een kop warme chocomelk met karamel en zeezout te drinken. En we gaan niet naar huis voordat we een visje hebben gegeten bij restaurant de Visbar.

Claudia, Hoofdredacteur: Friesland

Ik zit altijd met mijn gezin in het rode, houten familiehuisje in het Friese Gaasterland. Als het dan nog gaat sneeuwen, is het helemaal zoal de tv-serie ‘Kerst met Linus’. We proberen altijd even te gaan kijken bij het Planetarium in Franeker: magisch zoals de sterrenhemel daar 300 jaar geleden al verbeeld is, en rijden daarna door naar Pizzeria Pingjum, het best bewaarde culinaire geheim van Friesland, opgezet door een oud-leerlinge van Joop Braakhekke.

Merijn, Coördinator Online: Monschau

Kerstavond zijn wij traditiegetrouw met de familie bij elkaar. We koken allemaal een gang en de onvolprezen kerstboom die mijn moeder elk jaar optuigt, bezwijkt bijna onder het gewicht van alle kerstcadeaus. Kerstochtend rijden we door naar mijn vader voor een brunch en daarna is het tijd voor mijn Lief en mezelf. Dit jaar gaan we een paar dagen naar het überkneuterige Monschau. Net over de grens in Duitsland. Het is maar een paar uurtjes rijden en je waant je in een sprookjesdorp. Misschien gaat het dit jaar zelfs sneeuwen!

Christien, Vormgever: Lekker thuis

Mijn man en ik blijven dit jaar thuis. We krijgen familie uit het buitenland over. Daar gaan we uitstapjes mee maken, onder andere naar Amsterdam om daar een rondvaart te maken langs de lichtkunst aan de Amsterdamse Grachten. Daarna gaan we uit eten, we hebben meerdere adresjes in Amsterdam waar we graag komen. We laten de keuze aan onze gasten. Of misschien gaan we wel dicht bij huis dineren, in Naarden Vesting zit het vol met leuke restaurantjes. Onze favoriet op dit moment is A-Fusion Tapasbar & Sushi, heerlijke moderne Asian bites.

Wat je ook gaat doen, de redactie wenst je héél fijne kerstdagen! Joyeux Noël!

Met rijst gooien, de bruid over de drempel tillen, samen de taart aansnijden. In Nederland zijn we niet echt van de gekke tradities op de huwelijksdag. Maar op deze 7 plekken pakken ze dat heel anders aan. 

1. Zuid-Korea: De voeten van de bruidegom slaan met een vis

Pardon?! Ja echt. Wanneer je in Korea een bruiloft bijwoont, zou je weleens getuigen kunnen zijn van deze bijzondere traditie: Het vastbinden van de enkels van de bruidegom en hem vervolgens met een vis op zijn voeten slaan.

Naast het perfecte excuus voor vrienden om even flink met de bruidegom te spotten schijnt deze traditie ook voor de benodigde vitale energie te zorgen om goed te kunnen presteren tijdens de huwelijksnacht! 

En bedankt.

2. Schotland: Besmeurd worden met vuil

Vlak voor de grote dag volledig bedekt zijn met vuil klinkt als de ergste nachtmerrie van menig bruid, maar in Schotland wordt dit als een traditie beschouwd.

Tijdens dit opvallende ritueel ‘Blackening’ worden de bruid en bruidegom door vrienden en familie vastgehouden en volledig besmeurd met viezigheid (denk hierbij aan rotte eieren, modder, schoensmeer, stinkende sauzen!).

Het idee achter deze smerige bedoeling is dat het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je deze ‘vernedering’ samen kunt doorstaan, schijn je beter voorbereid te zijn op het dagelijks leven als getrouwd stel.

3. Fiji: Een walvistand cadeau geven

Om de hand van je geliefde vragen is alles behalve eenvoudig in Fiji. Er wordt verwacht dat je een tand, het liefst meerdere, van een walvis aan de familie van de aanstaande bruid schenkt.

De walvistand, genaamd ‘Tabua’, vertegenwoordigt in de Fijische cultuur een grote waarde en is zowel een teken van ware liefde als rijkdom.

Ze zijn tegenwoordig echter lastig te verkrijgen door de internationale beperkingen op de walvisjacht en handel.

Desalniettemin is deze traditie nog steeds springlevend en geven Fijische mannen hier veel geld aan uit om zo met de liefde van hun leven te trouwen.

4. Rusland: De bruid ontvoeren voor losgeld

In Rusland gaat een trouwerij vaak gepaard met een (weliswaar onschuldige) ontvoering.

Vrienden van het aanstaande bruidspaar ‘kidnappen’ de bruid en vragen de bruidegom om een vergoeding. Het losgeld? Een symbolisch bedrag, geheel afhankelijk van je vriendengroep – kies ze daarom verstandig!

Na betaling, wordt de bruid weer netjes herenigd met de bruidegom en gaat het feest verder. Nasdrovie!

5. Zweden: De bruid of bruidegom stiekem zoenen

In Zweden verstaan ze onder “You may now kiss the bride” kennelijk heel iets anders. Het is hier gebruikelijk voor gasten om de bruid te kussen wanneer haar echtgenoot de kamer verlaat.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de bruidegom wanneer de bruid opstaat. Als dit maar niet direct voor huwelijkse spanningen zorgt…

6. Duitsland: Alle borden kapot gooien

Wij dachten dat dit een Griekse traditie was, maar ook in Duitsland kunnen ze er wat van: Het kapot gooien van het servies na het eten. Het schijnt het aanstaande echtpaar zelfs geluk te brengen en het samen opruimen brengt ze ook nog dichter bij elkaar.

Volgens traditie worden mensen niet officieel uitgenodigd voor deze ‘Polterabend’ maar woord zegt het voort. De vrienden en familie die hier op af komen zijn doorgaans niet bij de officiële ceremonie aanwezig maar kunnen op deze manier toch samen met het bruidspaar het huwelijk vieren.

7. Engeland (Royal Wedding): Het versturen van een stuk taart per post

Alle genodigden van de koninklijke bruiloft zullen na afloop van het huwelijk een stuk taart per post ontvangen met een bedankbriefje van Prins Harry en Meghan.

Zelfs de gasten die verhinderd waren, mogen rekenen op een stukje van de taart. Deze traditiegetrouw torenhoge stapeltaart met fruit werd deze keer door Claire Ptak, de eigenaresse van de Violet Baker in Londen, gemaakt.

Bron: HomeToGo zocht dit allemaal voor ons uit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!