En no 46 wacht een zware taak…

Het kostte 78 dagen gedoe na de verkiezingen, maar de Verenigde Staten hebben nu toch echt een nieuwe president: Democraat Joseph R. Biden.

Article continues after the ad

Daarmee is er officieel een einde gekomen aan de termijn van Donald Trump.

Hier lopen Joe en Jill Biden samen naar de komende vier jaar van hun leven.

Biden gaf na zijn eedaflegging een dijk van een speech. 

Bidens inauguratie was in veel opzichten anders dan eerdere inauguraties. Niet alleen vanwege de coronapandemie, ook vanwege de toegenomen dreiging van geweld.

Bij de genodigden was overigens weinig te merken van spanning, de sfeer was gemoedelijk en de speeches waren vol van verzoening, verbinding en een nieuwe start. 

Bij de ceremonie waren zoals gebruikelijk was voormalig presidenten aanwezig, zoals George W. Bush en en zijn vrouw Laura...

...en Barack en Michella Obama, in een schitterend wijnrood pak. 

Nieuwe First Lady hield de bijbel vast waarop Joe Biden de eed aflegde. Rechts hun dochter Ashley Biden en Hunter Biden, Joe's zoon uit zijn eerste huwelijk. 

Lady Gaga zong het volkslied (and nailed it!) in een gouden microfoon en leek een Bold Eagle te hebben opgespeld. De imposante zeearend is de nationale vogel van de VS. Update: het was een duif van Schiaparelli #vredesteken

Ook Jennifer Lopez - van top tot teen in Chanel, darling - zong een verbindend nummer: This Land Is Your Land.

Na afloop ging er meteen een eerste tweet uit van het nieuwe POTUS-account op Twitter - er worden een paar Trump-beslissingen teruggedraaid, zodat Amerika zich onder andere weer kan aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs. 

En goede vriend Obama, waarvan Biden acht jaar de vice-president was, had aardige woorden.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in