Wat maakt de mens gelukkig? Een grootse Harvard-studie leverde een heel helder antwoord op.

We hebben het hier niet over zomaar een onderzoekje, maar over een revolutionaire studie in de psychologie, waarvoor 75 jaar (!) werd uitgetrokken. In die periode werden twee groepen mannen gevolgd en inmiddels ook hun kinderen, om hun jeugdjaren in de verschillene decennia te vergelijken, en te ontdekken welk effect die hebben op gezondheid en tevredenheid op middelbare leeftijd.

Wat houdt ons gezond en gelukkig door ons leven heen? Geld en faam blijken het niet te zijn. Psychiater Robert Waldinger, betrokken bij de studie: “De duidelijkste boodschap blijkt: goede relaties houden ons gelukkiger en gezonder.”

Soulmate
Hét ingrediënt dat je nodig hebt voor geluk en tevredenheid in je leven is dus gewoon liefde. Bij mensen op wie je kunt vertrouwen, kun je ontspannen, met als gevolg een gezonder brein en veel minder last van emotionele pijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat bij degenen die zich eenzaam voelen, de kans groter is dat hun fysieke gezondheid sneller achteruit gaat en dat ze minder oud worden. Waldinger: “Het gaat niet om hoeveel vrienden je hebt, of dat je een relatie hebt, het gaat om de kwaliteit van je goede vriendschappen.” Zit er voldoende diepgang en eerlijkheid in, zodat je jezelf kunt zijn en gezien wordt voor wie je echt bent?
Kijk met die resultaten eens naar de band met de mensen om je heen. Want wat we misschien al wel wisten, blijkt maar weer uit deze resultaten: je kunt al het geld in de wereld hebben, maar zonder liefdevolle oprechte relaties word je nooit gelukkig.

Article continues after the ad