Eva de Mol van investeringsfonds CapitalT legt uit hoe je begint.

Ben jij financieel in balans? En wat betekent dat eigenlijk, financieel in balans zijn? Nou, dat je je geld voor jou laat werken en nu goede financiële beslissingen neemt voor later. Bijvoorbeeld door te investeren in leuke startups. Moeilijk? Eva: “Het is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt.”

Er zijn legio redenen om te beginnen met beleggen of investeren. Wil je minder werken? Een sabbatical nemen? Helemaal stoppen met werken? Financieel onafhankelijk worden? Is het je wens om na je pensioen net zo lekker te kunnen leven als nu? Of om financieel bij te dragen aan de toekomst van je kinderen? Of een tweede huis te kopen? Zoveel mensen, zoveel wensen.

Rust en balans, ook financieel

Maar je moet natuurlijk wel even weten hóe. Daarvoor moet je bij ABN AMRO MeesPierson zijn. Zij hebben een korte online cursus samengesteld waarin je leert hoe je een financiële balans bereikt. Nu, en in de toekomst. Met inspirerende video’s, opdrachten, tips & tricks en concrete zaken om mee aan de slag te gaan. Alles op een rijtje, wel zo overzichtelijk.

In de cursus leer je meer over duurzaam beleggen, schenken en nalaten, filantropie, investeren in vastgoed en startups. Heel belangrijk, zegt ook Eva. Je moet weten waar je naartoe werkt, waar je het voor doet. Wat wil je bereiken? En hoe ambitieus is dat? Inzicht is kennis. En nee: je hoeft niet alles vooraf al te weten. Dat kán ook helemaal niet.

Eva: “Ik kom uit een gezin waar we financieel nooit te klagen hebben gehad. Maar onderwerpen als beleggen of investeren kwamen nooit aan bod. Ik ben helemaal niet opgegroeid met het idee dat er een vermogen was, laat staan dat je daar iets mee kunt doen.”

Toen Eva ging studeren, kwam ze erachter dat ze een eigen investeringsfonds wilde starten. Eva: “Ik geloof heel erg in ondernemerschap en innovatie. Dat loopt als een rode draad door mijn leven heen, het ontdekken van nieuwe dingen en zelfstandig willen zijn.”

Investeren in de toekomst

Met een compagnon startte ze na haar studie haar eigen investeringsfirma, CapitalT. “We investeren vooral in technologie, we hopen echt te investeren in bedrijven die de problemen oplossen die we over tien jaar tegenkomen. Educatie-technologie is een snelgroeiende markt, maar we investeren ook in applicaties van het web 3.0, het internet waar we naartoe gaan. Daarnaast investeren we veel in klimaattechnologie. Simpel gezegd: we investeren in tech startups met diverse teams en internationale ambitie, in Noord-Europa.”

En het leukste: investeren in dergelijke startups, kun jij óók. Met een beetje hulp natuurlijk, bijvoorbeeld dankzij Informal Investment Services van ABN AMRO MeesPierson. Op dat besloten platform worden investeerders en startups bij elkaar gebracht. Zo leer jij bedrijven kennen waar je echt in gelooft. En stap je vol zelfvertrouwen in de wondere wereld van het investeren. 


Voor wie dat allemaal ingewikkeld klinkt, heeft Eva vooraf al een belangrijke boodschap: “Het is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt. Dat heerst soms een beetje in het investeringswereldje, dat het overcomplex wordt gemaakt. Laat je daardoor niet afschrikken.”

Zo begin je

Ze tipt zelf het volgende voor vrouwen die ook interesse hebben om te gaan investeren: “Zeg voor jezelf: ‘Oké, dit is het bedrag dat ik op de bank wil laten staan, dit wil ik investeren in een huis, dit percentage wil ik op de beurs investeren, en dit percentage in startups’.”

Ook beginnen met investeren? Dan is de cursus In balans met vermogen een perfect startpunt. Meld je aan en ga aan de slag. 

Disclaimer: beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.