Feesten à la The Great Gatsby? Het komt eraan!
Feesten à la The Great Gatsby? Het komt eraan!

Hoogleraar zegt: 'We gaan straks het leven uitbundig vieren.'

Het leven mag zich dan nu ingetogen op anderhalve meter afspelen, als de pandemie onder controle is, gaan we massaal los.

Dat voorspelt dr. Nicholas Christakis, die al eerder aantoonde dat de impact van covid-19 op de maatschappij verrassend veel overeenkomsten vertoont met die van de Spaanse griep in 1918. Volgens hem gaan we een nieuwe ‘roaring twenties’ beleven, net als na de vorige pandemie: “Vaak volgt dan een periode van uitbundige sociale interactie, waarin het leven uitbundig wordt gevierd."

Article continues after the ad

De professor aan Yale en sociaal epidemioloog Christakis beschrijft in zijn nieuwe boek Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live een patroon. “Wat nu gebeurt lijkt voor veel mensen vreemd en onnatuurlijk, maar epidemieën zijn niet nieuw voor onze soort. Ze zijn alleen nieuw voor ons.” De voorzorgen van nu (afstand houden, hygiëne respecteren, goed voor jezelf zorgen) zijn dan ook zo goed als identiek aan die van 1918 #aerosolen

"Tijdens epidemieën zie je dat mensen religieuzer worden, soberder gaan leven, geld sparen en risico mijden. Dat gebeurt al honderden jaren als er ziektes uitbreken en dat zie je ook nu,” zegt Christakis. Zelfs de desinformatie, verdeeldheid en ontkenning zijn typisch of zelfs nodig tijdens een pandemie, volgens de hoogleraar,  die benadrukt dat er altijd genoeg expertise en vertrouwen overblijven.

'Zelfs bij oude beschavingen crashten economieën tijdens een epidemie'

Ook gebeurt het vaker wel dan niet dat de economie instort. “Veel mensen denken dat de economie vertraagt door acties van de overheid, maar het is het virus dat slecht is voor de economie,” aldus Christakis. “Zelfs bij oude beschavingen crashten economieën tijdens een epidemie en toen was er geen overheid, die scholen en restaurants sloot.”

Al deze soberheid roept echter een tegenreactie op. Als straks de scherven van de pandemie zijn opgeveegd, zo tegen 2024 verwacht de professor, dan breekt een feestelijke tijd aan.

Alles wat lang niet kon, gebeurt dan overmatig: de stadions zijn weer vol, net als de nachtclubs, kunst en cultuur floreren.

“In 2024 worden alle trends van de pandemie omgedraaid. Mensen zullen eindeloos op zoek gaan naar sociale interactie. Dit kan gepaard gaan met seksuele losbandigheid, een royaal uitgavenpatroon en een afkeer van religie.” Roaring Twenties 2.0, dus. We gaan aftellen!  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in