… en iedereen heeft gelijk: leve de Dag van de Hond!

Nederland telt zo'n anderhalf miljoen honden die voor de meeste baasjes gewoon lid van het gezin zijn: er wordt goed voor gezorgd en in ruil bieden ze onvoorwaardelijke liefde, een hoop lol, lichaamsbeweging en contacten in de buurt.

Article continues after the ad

Omdat honden de populairste huisdieren zijn – ze zijn 15.000 geleden al gedomesticeerd, toen wolven, voorouders van de huidige huishonden, met elkaar bevriend raakten. Dat ze zo'n klik hadden, komt omdat wolven in groepsverband leven.

In een roedel moeten de dieren zich aan allerlei gedragsregels houden, hechte relaties aangaan, agressie reguleren en hulp bieden aan soortgenoten, meldt Scientas. Hierdoor heeft de wolf een hoge sociale intelligentie ontwikkeld die het makkelijker maakte om met mensen te gaan samenleven (kliekjes krijgen heeft ongetwijfeld geholpen).

Dat honden en baasjes in de meeste gevallen zo op elkaar gesteld raken, heeft te maken met oxytocine, het stofje dat stimuleert om te zorgen en te koesteren. Oxytocine maakt in de moeder het gevoel los dat ze voor haar baby wil zorgen. Hetzelfde gebeurt als mens en hond elkaar in de ogen kijken.

Bij beiden vindt een sterke stijging van oxytocine plaats. Hierdoor wordt de band tussen de twee versterkt. Alle reden dus, om je harige kind vandaag een extra knuffel te geven. En omdat we toch bezig zijn, hebben we ook wat fijne filmpjes voor je bij elkaar gezocht: dogs rock!

Voor wie op Twitter even op adem wil komen: dit is het leukste en liefste account over honden.

Deze husky is een ontzéttende drama queen, 

Bentley de Bulldog puppy wil graag een punt maken. 

Eten is altijd het hoogtepunt van de dag (en wat groeien ze snel...) 

Geen enig kind meer zijn - het is altijd even slikken 😁  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in