Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Huis verbouwen? Dit moet je weten over de dekking van je woonverzekering

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Daarom kiezen veel mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe dakkapel, uitbouw of het verduurzamen van de woning. Tijdens een verbouwing gaat er vaak wel iets mis. Werklui lopen in en uit, er wordt gesjouwd met bouwmater...

Huis verbouwen? Dit moet je weten over de dekking van je woonverzekering

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Daarom kiezen veel mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe dakkapel, uitbouw of het verduurzamen van de woning.

Tijdens een verbouwing gaat er vaak wel iets mis. Werklui lopen in en uit, er wordt gesjouwd met bouwmaterialen en spullen worden aan de kant geschoven. Ben je hier wel voor gedekt via de woonverzekering? Verzekeringsexpert Michel Ypma van Independer vertelt waar je rekening mee moet houden.

Wat is voor jou de beste en goedkoopste woonverzekering?

Veel uitgesloten tijdens verbouwing

Bij een verbouwing dekken je opstal- en inboedelverzekering de meeste schades. Maar let op, want er zijn wel uitzonderingen, zo legt Independer expert Ypma uit. “Is je woning tijdens de verbouwing onbewoond? Dit vergroot de kans op vandalisme, inbraak en diefstal. Daarom vergoedt je verzekeraar in dit geval geen schades door inbraak of vernieling. Ook als je woning nog geen ramen, sloten of definitief dak heeft, is de dekking van je verzekering beperkt. Diefstal en lekkage worden dan bijvoorbeeld niet vergoed. En tikt een bouwvakker tijdens het klussen per ongeluk een raam in? Ook glasbreuk is tijdens een verbouwing uitgesloten op de dekking van je woonverzekering.”

Bouwmaterialen in en rondom huis

Tijdens een verbouwing liggen vaak veel losse bouwmaterialen in of rondom het huis. De kans op diefstal is dan extra groot. Wordt er iets gestolen uit je tuin? Dan ben je hiervoor niet verzekerd met je inboedelverzekering. Zorg er daarom voor dat je de spullen bewaart in je woning of in een afgesloten container in de tuin. Je bent namelijk alleen verzekerd bij diefstal als er aantoonbare inbraaksporen zijn. Dit geldt ook voor een ruimte waar je bijvoorbeeld meubels tijdelijk opslaat tijdens de verbouwing.

Check de aannemer

Hoe zit het met schade aan je spullen? Verzekeringsexpert Michel Ypma: “Als er tijdens de verbouwing iets stuk gaat, verhaalt de verzekeraar de schade vaak op degene die je huis heeft verbouwd. In veel gevallen is dit de aannemer. Check daarom voordat je met een aannemer in zee gaat of hij een Construction All Risk (CAR) verzekering heeft. Deze verzekering dekt schades die tijdens het verbouwen door toedoen van de aannemer ontstaan. Helpen vrienden of kennissen je met de verbouwing? Check dan van te voren of ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Zo ben je ook gedekt voor schade die zij veroorzaken.”

Maak je zelf tijdens het verbouwen per ongeluk iets kapot? “Hier ben je alleen voor verzekerd met een all risk inboedelverzekering. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor schade aan je laminaatvloer. Tenzij de vloer vast zit aan je huis, want dan valt de schade onder je opstalverzekering.” aldus Independer expert Ypma.

Rechtsbijstandsverzekering bij conflict

Besteed je de verbouwing van je huis uit, bijvoorbeeld aan een aannemer? Dan is een goede rechtsbijstandsverzekering handig. Stel dat er een conflict ontstaat tussen jou en de aannemer, dan kan de rechtsbijstandverzekering je verder helpen. Let op: als je een rechtsbijstandverzekering afsluit geldt er vaak een wachttijd van drie maanden voordat de dekking ingaat. Zorg dus dat je ruim voor de verbouwing al een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten.

Huis meer waard na verbouwing? Geef het op tijd door

Een verbouwing zorgt vaak voor een flinke verbetering van je huis. Dit kan betekenen dat je huis na de verbouwing meer waard is. Bijvoorbeeld doordat je nu meer ruimte hebt, of een luxere badkamer of keuken. Het is daarom verstandig om de herbouwwaarde van je woning na een verbouwing opnieuw door te geven bij je opstalverzekering. Het bedrag waarvoor je huis en eventuele bijgebouwen verzekerd zijn is namelijk gebaseerd op de herbouwwaarde. Door de herbouwwaarde na de verbouwing aan te passen voorkom je dat je woning na de verbouwing onderverzekerd is. Zo voorkom je dat je bij een grote schade, zoals brand,  maar een deel van de werkelijke schade vergoed krijgt.



Bereken wat je kunt besparen op jouw woonverzekering