Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hou geld over met de Kakeibo Methode!

Voor als je wel wilt sparen, maar het niet lukt. Soms moeten we een beetje grinniken dat alles wat momenteel uit Japan komt een instant hype is. We hadden al senbazuru, katsuobushi, mottainai, wabi sabi en furikake. En daar komt nu Kabeiko bij, een methode om orde te brengen in je financiën. Het ...

Hou geld over met de Kakeibo Methode!

Voor als je wel wilt sparen, maar het niet lukt.

Soms moeten we een beetje grinniken dat alles wat momenteel uit Japan komt een instant hype is. We hadden al senbazuru, katsuobushi, mottainai, wabi sabi en furikake.

En daar komt nu Kabeiko bij, een methode om orde te brengen in je financiën. Het wordt een 'financieel dagboek' genoemd, maar het heeft verdacht veel weg van het goeie ouwe huishoudboekje, wat natuurlijk een stuk minder sexy klinkt.

Kakeibo (spreek uit als ka-ke-bo) is in 1904 bedacht door Hani Motoko, de eerste vrouwelijke journalist van Japan. Hani was een geëmancipeerde dame die vrouwen wilde stimuleren een meer gelijkwaardige rol in het gezin en de samenleving in te nemen.

Ze was van mening dat financieel inzicht daarvoor essentieel was en ontwikkelde daarom Kakeibo. Dat komt neer op je uitgaven in vier categorieën  in te delen en bij te houden wat er aan inkomsten binnenkomt en wat je uitgaven zijn. Hadden we al gezegd dat het op een huishoudboekje lijkt? Maar dan met financiële mindfulness.

De 5 stappen van Kakeibo:

  • Kijk naar wat er per maand binnenkomt aan inkomsten
  • Kijk naar wat je vaste lasten zijn: huur, gas/licht, et cetera
  • Wat is je doel? Bepaal hoeveel je daarvoor opzij wil zetten
  • Trek je 2 en 3 van 1 af, en deel het door 4. Wat je overhoudt is wat je per week gaat uitgeven aan eten, cadeautjes, et cetera
  • Aan het eind van de maand kijk je of het gelukt is en wat je verbeterpunten zijn als het niet gelukt is.

De methode helpt je bewuster te worden van je uitgavenpatroon en wat je belangrijk genoeg vindt om geld aan uit te geven. Het is niet per se bedoeld om heel veel mee te sparen, meer om je relatie met geld duidelijk te krijgen.

En het is proactief, in de zin dat je aan het begin van de maand budgetteert door op te schrijven hoeveel je gaat uitgeven, wat je gaat sparen en wat ervoor nodig is om dat te realiseren.  

Een ander Japans principe dat bij Kakeibo hoort is 'kaizen'. Dat betekent zoiets als 'goede veranderingen komen in kleine stappen'. Dus niet per se meteen spartaans gaan leven, eerst eens die prijzige coffee-to-go en zo schrappen, en kijken wat dat oplevert.

Verder lezen?

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in