Wél met een wijntje erbij, gelukkig.

In Denemarken komt het openbare leven steeds meer op gang en zijn sinds een paar dagen ook de restaurants weer open. Michelin-fenomeen Noma (twee sterren) in Kopenhagen, veelvuldig uitgeroepen tot een van 's werelds beste restaurants, gooit met haarfijn gevoel voor de tijdgeest het roer helemaal om.

Het restaurant werd bekend door de toewijding aan de Nordic keuken: dertig koks werkten tachtig uur per week om twaalf tafels van beeldschoon eten te voorzien. Het menu wisselde vrijwel dagelijks en schittert in gefermenteerde en geconserveerde kruiden en groenten, verse schelpdieren, vis, garnalen en kreeften, maar ze serveerden er ook verse bloemen, kruiden en grassen uit de wilde natuur.

Article continues after the ad

Gastronomettes zullen daar nog even op moeten wachten. In plaats van extravagante diners van twintig gangen à 500 euro en reserveringen die maanden van tevoren gemaakt én betaald moeten worden, draait Noma voorlopig even als hamburgertent, waar je gewoon binnen kunt lopen.

"In deze eerste fase van de heropening willen we er voor iedereen zijn," zegt kok en mede-eigenaar Rene Redzepi. "We moeten allemaal even bijkomen en helen, dus iedereen is welkom voor een glas wijnen een hamburger." Noma is voorlopig vier dagen per week open en werkt samen met de Gasoline Grill, een geliefde burgertent die in een voormalig tankstation is gevestigd. De burgers 'zitten vol umami, met een beetje magie uit onze fermentatiekelder, geserveerd op een vers gebakken aardappelbroodje,' aldus Noma, dus héél casual is het menu ook weer niet.

De eigenaren beloven dat Noma ooit weer op het oude niveau zal draaien, maar een datum is nog niet bekend: "Na zo lang dicht te zijn geweest, hebben we extra tijd nodig om weer op te starten en de keuken opnieuw het niveau te laten krijgen waarop we zaten voor we moesten sluiten."

Foto's (c) Noma 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in