València heeft eigenlijk álles wat een vakantie of citytrip tot een succes maakt: een karakteristieke sfeer, heerlijk weer, te lekker eten, prachtige winkels en dan ook nog eens zon, zee, strand én een dosis creativiteit waar je U tegen zegt. En met deze 5 hotspots ben je helemaal up-to-date.

In 2020 host València de European Design Awards en de stad strijdt ook om de titel Design Capital of the World 2022. Wat niet zo gek is, want de creativiteit spat er vanaf. Met foto-exposities in een oude pompenfabriek, vernieuwende horeca in visserswijk Cabanyal en vernuftig borduurwerk op straat. 

Article continues after the ad

Visserswijk Cabanyal

Mini-stadsmarkt Mercabañal is de nieuwste gastronomische attractie in kleurrijk Cabanyal, de wijk die een grootse transformatie ondergaat. In de openluchtmarkt eet en drink je bij El Bar, La Freiduria, El Ultramarinos, La Paraeta of Pizza Lab, op slechts dertig meter van het strand. De verfrissende stijl, die het maritieme verleden eert, sluit aan bij die van La Casa de la mar, een andere dynamische plek in een oude havenloods in de buurt van de Playa Patacona met surfschool, surfshop en coole bar om te eten en te drinken.

Valenciaanse Warhols 

Natuurlijk, zon, zee, strand tijdens een citytrip is puur genieten, zeker in combinatie met een dosis kunst en cultuur. En wat dat betreft kun je in València je hart ophalen. Bijvoorbeeld in het museum voor moderne kunst IVAM met deze zomer de expositie van Equipo Crónica, een collectief van drie Valenciaanse kunstschilders, die ook wel de Warhols van València worden genoemd. Combineer het met hedendaagse fotografie in het industriële BombasGens, de voormalige pompenfabriek met fijne tuin en goed restaurant. Of ga naar de de multimediatentoonstelling Van Gogh Alive met meer dan 3000 levensgrote Van Gogh-beelden die je meenemen in de wereld van de schilder. Vanaf 27 juli t/m 20 oktober in Ateneo Mercantil.

Street art & galeries

Waar je ook kijkt in het centrum van València, op iedere hoek vind je street art. Ga naar de wijken Carmen en Ruzafa voor werk van het Valenciaanse graffiti-duo Pichiavo en onontdekte kunstenaars. Straatkunst wordt afgewisseld met galeries als Plastic Murs en Sabotage, de laatste is gespecialiseerd in street art van graffiti-artiesten. Aanrader: ontdek al dit moois tijdens een wandeling of op de fiets met een stop bij Mercado San Valero in Ruzafa voor een bite tot ’s avonds laat.

Keramiek & designborduurwerk 

Hou je van keramiek, dan wil je het werk van Ana Illueca zien. Deze Valenciaanse maakt de mooiste borden, kopjes en vazen met een local karakter. Om te kopen, maar ook om zelf te maken met de #StopinTheNameofWork-workshops. En als je denkt dat borduurwerk suf is, verandert van mening bij het zien van de ‘kruissteek-installaties’ van Raquel Rodrigo. Haar giga bloemmotieven sieren onder meer de muren bij Plaza Lope de Vega in het stadscentrum.

Zomernachten 

UNESCO-werelderfgoed staat in València trots naast de architectuur van Ciudad de las Artes y Ciencias (CAC). Beleef dit futuristische stukje València bij het fotogenieke L’Umbracle, een overdekte palmbomentuin waar zomers een outdoor restaurant opent en waar je kunt dansen onder de sterrenhemel. Of regel een (tailormade) food tour met Sea Saffron. Zij nemen je mee achter de schermen bij deze stad in de stad, gevolgd door een luxe 10-gangendiner op grote hoogte met spectaculaire views.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in