Voor als je er tóch op uit wilt.

Vooropgesteld: op de bloedhete dagen die voor de deur staan, doe je het 't beste kalm aan. Maar mocht je tegen de muren opvliegen – niet iedereen heeft airco of een tuin met schaduw – dan zijn er nog wel wat alternatieven waar het lekker koel is.

Coole kunst

Grote musea hebben zonder uitzondering een puik klimaatsysteem. Als je ooit hebt overwogen om je een dagje aan kunst te vergapen, kun je net zo goed het nuttige met het aangename verenigen. Ze zullen je naar buiten moeten duwen.  

Ga ondergronds

In de categorie 'vestje mee': een bezoek aan de grotten van Valkenburg is niet alleen boeiend, maar ook heerlijk koel. Je kunt er eveneens de mijnen in. Ook Maastricht heeft grotten en bovendien kazematten.

Article continues after the ad

Bij de zuiderburen kun je ondergronds in de grotten van Han, de grotten van Remouchamps, de grotten van Hotton en de Grotte La Merveilleuse in Dinant.

Koele kastelen  

Een béétje kasteel heeft dikke muren en niets isoleert zo lekker tegen de hitte als dat. Op Nederlandse Kastelen kun je zien welke bezoek ontvangen.  

Naar de film

Voor bioscopen geldt hetzelfde als voor musea: climate control. Met twee films sla je zo mooi het heetst van de dag stuk.

Max on Ice

In Rucphen zit een ijskartbaan die het hele jaar geopend is. Doe alsof je nog nooit gekart hebt en rij heel slome rondjes, dan ben je wat langer in de koelte 😉

Chillen

In Amsterdam vind je de Ice Bar, waar het min tien is. Je mag er 20 minuten chillen en zelfs de glazen zijn van ijs (alleen toegang boven de achttien).

Ga skiën

Overdekte skibanen zijn in Nederland jaarrond open voor skiën, snowboarden en sleeën. Wentel je in de sneeuw tot je er een rode neus van hebt, maar acclimatiseer wel even voor je weer naar buiten stapt. Tegen de vlakte gaan door het temperatuurverschil is ook weer zo wat.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in