De Nederlandse winter beleef je nu indoor, koek en zopie optioneel.

Toegegeven, de zachte winter heeft voordelen. Je hoeft je auto niet ijsvrij te blikken, er is geen sprake van ijzel en je schoenen hebben niet te lijden onder de combinatie zout en natte sneeuw. Maar als je nu toch verlangt naar ijspret, sneeuw en koude wangen, al is het maar voor een middagje, dan kun je hier terecht.

1 Snowplanet

Skiën en boarden kan op twee indoorpistes met echte sneeuw, waaronder een piste van 100 meter en een steile piste van 230 meter voor gevorderden. Funpark voor zowel beginnende als ervaren freestylers met een – lief – eigen plekje voor sleetjerijders,

Article continues after the ad

Velzen-Zuid, Snowplanet.nl

2 Skidôme: - 4°C

Skibaan, ijskarten, glowgolf, funpark, verse sneeuw en moderne skiliften, ook geschikt voor beginnende skiërs en snowboarders.

Waar? Skidômes Rucphen (160 m piste) en Terneuzen (220 m piste), skidome.nl

3 Sportiom: -4°C

IceFun bestaat uit ijzige grotten en bevroren bergen. Je schaatst eerste de berg op en vervolgens via een schaatshelling terug naar de kade. Af en toe steekt er een koude poolbries op en dwarrelen er sneeuwvlokjes naar beneden. Zo 'Frozen' vind je het nergens anders!

Waar? Den Bosch, Sportiom.nl

4 Snow World: -5°C

Brede pistes, skilift, verse sneeuw, funpark. Zoetermeer heeft 3 pistes, een kinderland en de steilste piste van Nederland (12%), Landgraaf 5 pistes, waaronder de langste van Nederland en de enige indoor FIS Rennstrecke ter wereld.

Waar? Zoetermeer en Landgraaf, Snowworld.com

5 FlevOnice: 5°C

Niet indoor, wel heerlijk buitenschaatsen met de wind in je gezicht, ook als het niet vriest: de 400 meter lange en 3 kilometer lange ijsbaan van FlevOnice is uniek in de wereld. Voor de kinderen is er een Ice Funpark met een krabbelbaan en roetsjbaan.

Waar? Biddinghuizen, flevonice.nl

6 Bever Ice Wall: -10°C

Alsof je 12 meter op een gletsjer omhoog klimt, dat is het effect van de Ice Wall van buitensportspecialist Bever. De ijzige klimmuur kent een minimum leeftijd van 14 jaar.

Waar? Den Haag, bever.nl/icewall

7 Winterefteling

Twinkelend lichtjes, ijspret, warme vuurtjes, langlaufen, carol singers en ja, je kunt er ook schaatsen, maar op de winterefteling is een ritje in de Bob zeker zo toepasselijk. Voor wie het park op zomerse dagen kent: je weet niet wat je ziet in het donker, #sprookjesachtig.

Waar? Kaatsheuvel, Efteling.com, tot en met 2 februari 2020

8 Uithof Den Haag: -10°C

Sneeuw, schaatsbaan, piste van 211 m en vier liften, dus amper wachttijd. De schaatsbaan is 400 meter lang en heeft in het midden een funkrink waar je geen rekening hoeft te houden met de verplichte rijrichting. Voor wie eens dol wil doen met een bezem en veredelde fluitketel: curling!

Den Haag, deuithof.nl

9 Montana Snowcenter

Pistes met echte 6000 m² sneeuw om in te skiën en te snowboarden, aparte piste voor beginners én een buckelpiste. Verder geen fratsen, voor de echte liefhebbers van sneeuwpret.

Waar? Westerhoven (bij Valkenswaard), montana-snowcenter.nl

10 Alpincenter Bottrop

Voor wie dicht aan de Duitse grens woont, is een dagje Bottrop (50 km van de grens) een optie: 640 meter piste, funpark, langste skihal ter wereld, beginnersgedeelte met skilift en voor gevorderden een afdaling met een helling van 24% én bochten. Via banden kom je weer bij het 'bergstation' voor nog een keer stunten.

Bottrop, Alpincenter.com

11 Snowvalley

Net over de Belgische grens licht ook een overdekt sneeuwparadijs. De skipiste van SnowValley is 235 meter lang, 30 meter breed en kent een hoogteverschil van 42 meter, de snowboarderspiste is 85 m lang en 30 meter breed met 25 m hoogteverschil. Leuk: inimie-lessen vanaf 4 jaar.

Peer, Snowvalley.be

Goed om te weten

  • Draag warme, waterafstotende kleding en vergeet je handschoenen niet.
  • Ski-, snowboard- en schaatsspullen zijn ter plekke te huur.
  • Gezond verstandregel: zet een helm op.