Zo'n witte kerst als in George Michael's Last Christmas willen we allemaal wel! Krijgen we 'm dit jaar? En zo niet, waar moeten we dan heen voor een sfeervolle witte wereld?

Minder dan 10 procent

Een beetje een no-brainer, maar in steden als Dubai, Honolulu en Los Angeles is de kans op sneeuw nihil.

10 tot 50 procent

In Centraal Europa, het midden van de VS en Centraal Azië kan het vriezen en dooien. Steden als Stockholm en Innsbruck hebben echter wel vier keer zo veel kans dan andere steden in deze regio zoals bijvoorbeeld New York en Vancouver.

Tussen de 50 en 90 procent

In het noorden van de VS en Europa (zelfs in het noorden van Schotland) heb je meer kans op een witte dan een groene kerst. Montreal, Boekarest en het Schotse Aberdeen zijn steden met een redelijk hoge kans op een sneeuwwitte kerst. 

Boven de 90 procent

Bijna vanzelfsprekend heb je boven de poolcirkel het meeste kans op sneeuw. Maar of het daar nu zo gezellig is? In de woonplaats van de kerstman, het Finse Rovaniemi is de sneeuwzekerheid 100 procent. In veel wintersportgebieden, Lapland, Canada en Alaska is de kans op een witte kerst hoger dan 90 procent. Voor een witte kerst, zal je dit jaar dus naar het buitenland moeten.

En in Nederland?

Verrassend genoeg vallen Maastricht en Amsterdam met respectievelijk 6 en 7 besneeuwde kerstdagen per 100 kerstavonden in dezelfde kansarme categorie als Dubai en Honolulu. Dan zaten we toch liever daar!

Ook dit jaar is de kans op een witte kerst klein. Dat heeft wel weer voordelen, want met zoveel families en geliefden op de weg, is het stiekem ook wel fijn dat de wegen sneeuwvrij zijn.

Beeld: Les Fermes de Marie. Tix.nl deed het onderzoek naar de sneeuwzekerheid in meer dan 60 steden.

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.