5 vragen over het Watermantijdperk.

In 1967 zongen ze het al in de musical Hair: This is the dawning of the Age of Aquarius. En die 'dageraad van het Watermantijdperk' zou nu zijn aangebroken. Let the sunshine in!

Als je niets hebt met astrologie, scroll dan maar meteen door. Wil je toch weten hoe het zit met die tijdperken – we hebben het voor je uitgezocht.

Sorry, het Watermantijdperk?

Het Watermantijdperk of Aquariustijdperk is een begrip uit de astrologie. Zoals je weet draait de aarde in twaalf maanden rond de zon. Op deze manier komen de twaalf sterrenbeelden aan bod: Steenbok, Waterman, Vissen, Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen en Boogschutter. Ook de zon doorloopt die tekens van de dierenriem, maar doet er veel langer over én doet het in omgekeerde richting. Vandaar dat we van het Vissentijdperk, dat ongeveer rond onze jaartelling begon, nu naar het Watermantijdperk bewegen.

Article continues after the ad

En wanneer begint dat precies?

In de ongeveer 26.000 aardjaren die de zon nodig heeft om het dozijn af te werken, gaat het niet om een exacte datum. Je moet het ruim zien: we zitten nu in de aanloop van een fase die grofweg de eerstvolgende 2165 jaar zal bepalen.

Zijn die fases historisch te duiden?

Je zou kunnen zeggen dat - kijkend met een westerse blik - het eerste tijdperk van de moderne mens dat van creatieve Leeuw was...

... waarin voorouders tekeningen in grotten achterlieten en de eerste gereedschappen uitvonden. Het tijdperk van Tweelingen (6000-4000 voor Christus) stond in het teken van de hogere ontwikkeling van taal en schrift. In Stier (4000-2000 voor Christus) kregen kunst en luxe een grotere rol. Het tijdperk van Ram (2000-het jaar 1) was een mannelijke fase die werd bepaald door de Grieken en Romeinen. Daarna volgde Vissen en nu is het dus de beurt aan Waterman.

En wat betekent dat in de praktijk?

Het Vissentijdperk is voor een groot deel bepaald door de normen en waarden van het christendom, maar hechtte ook veel belang aan hiërarchie, aanzien, status en macht. Het heeft welvaart gebracht, maar ook ongelijkheid. En het draaide om ergens in geloven: een leider, een goeroe, een doel, zoals rijk worden. Astrologen zien de huidige onrust in de wereld als voorbeeld van de overgangsperiode waarin oude machtsbolwerken aan kracht verliezen en de nieuwe nog niet echt op stoom zijn gekomen.

Wat valt er van die nieuwe fase te verwachten?

Positieve ontwikkelingen zijn groeiende gezamenlijke zorg over de gezondheid van de planeet en de behoefte aan een eenvoudiger, overzichtelijker leven. Denk daarbij niet zozeer aan de cottage core van een moestuin en een hutje op de hei, meer aan high tech groenten kweken in verticale stadsboerderijen. Negatieve kanten zijn een zeker fanatisme in het uitdragen van de eigen ideeën en de nodige onvoorspelbaarheid.

In grote lijnen geldt dat we van 'ik geloof' naar 'ik weet' gaan. Het Watermantijdperk draait om netwerken, informatie, data, kunstmatige intelligentie, smart álles. Privacy verdwijnt verder (denk aan goedbedoelde betutteling, zoals een oven die weigert vette hap voor je op te warmen), hiërarchie verliest aan kracht, individualisme zet verder door en reken op een internet 2.0. Aquarius haalt vooral energie uit gelijkheid, rechtvaardigheid, innerlijke kracht en eigen verantwoordelijkheid.

Dat is een grote, soms best intimiderende verschuiving. Maar het leidt ook tot meer maatwerk en minder verspilling. En lees je dit nu huiverend: het zal zo langzaam gaan dat wij het allemaal niet meer gaan meemaken en niemand heeft ooit beweerd dat astrologie wetenschap is. En ja, dat is een typische Vissentijdperk-opmerking.  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in