Volledig duurzaam, met back-up van de Verenigde Naties.

We hadden al K-Pop, K-Beauty en K-Drama en nu krijgen we ook nog K-Architectuur – het mag duidelijk zijn dat Zuid-Korea hot is op dit moment.

Het land gaat de eerste drijvende stad ter wereld bouwen: Oceanix. Die wordt helemaal duurzaam en bestaat uit verschillende eilanden die met ankers aan de zeebodem van komen te zitten. Het project zal zo'n 75 hectare groot worden en ongeveer tienduizend inwoners krijgen. Het moet in 2025 af zijn.

Article continues after the ad

De stad komt te liggen voor de kust van Busan. De infrastructuur zou bestand zijn  tegen de stijgende zeespiegel, tsunami's (hmm…) en orkanen en de eilanden zullen grotendeels zelfvoorzienend zijn. Op alle gebouwen komen zonnepanelen te liggen die elektriciteit leveren en essentieel zijn om zelf voedsel te verbouwen.

De aanstaande bewoners zullen leven op een voornamelijk plantaardig dieet om te besparen op ruimte, energie en water. Oceanix, een samenwerkingsverband van VN Habitat en de stad Busan, moet een prototype worden dat mensen in kustgebieden een veilige plek biedt om te wonen, ondanks klimaatveranderingen.

Van elke vijf mensen ter wereld wonen er twee op krap 100 km van de kust en 90 procent van de grote wereldsteden is kwetsbaar voor de stijgende zeespiegel. Het zou, rekening houdend met het getij en de stroming in de Noordzee, ook best een manier kunnen zijn om Nederland uit te breiden.

"In plaats van te vechten tegen het water, kunnen we ook leren om er in harmonie mee te leven," zegt Executive Director van UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif.

"We kijken er naar uit om op de natuur gebaseerde oplossingen te vinden door middel van het concept van deze drijvende stad."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in