Vier maanden? We maken 'm in vier uur!

Christmas Pudding is een Britse kerstklassieker,  waar meestal al in september aan wordt begonnen. Er zullen, afgezien van Ms. Patmore, maar weinig mensen zijn die bereid zijn maanden in een machtige fruitcake te steken. En dat hoeft ook niet, want we hebben een simpele versie voor je, die ook uitstekend kan dienen als afsluiting van je kerstdiner.

Article continues after the ad

De 'Pud' wordt officieel gemaakt met reuzel, maar dat gaan we je niet aandoen in deze 2019 versie. Dit heb je nodig:

  • Een puddingvorm en een grote pan met deksel waar de puddingvorm in past
  • 400 g gele en bruine rozijnen
  • 150 g krenten
  • 150 g cranberries
  • 1 handje fijngehakte geconfijte gember
  • 1 handje fijngesneden gedroogde pruimen
  • 1 handje fijngesneden gedroogde abrikozen
  • 1 el rozemarijn
  • 350 g geraspte roomboter (vooraf een half uurtje in de diepvries leggen)
  • 200 g broodkruim (liever geen volkoren)
  • Rasp van 1 schoongeboende sinaasappel (het sap mag er ook bij
  • Rasp van 1 schoongeboende citroen (het sap mag er ook bij)
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 100 g fijngehakte noten (amandel, walnoot, hazelnoot)
  • 75 g bloem
  • 200 ml melk
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • 100 ml brandewijn
  • 1 snufje nootmuskaat

Kneed alle ingrediënten tot een zo glad mogelijk geheel. Is het te dun, dan kun je er wat broodkruim of bloem aan toevoegen, het moet uiteindelijk een stevige, zware bal worden.

Stort het deeg in een rijkelijk ingevette puddingvorm en druk het stevig aan, maar zorg dat de rand 2 cm vrij blijft. Afdekken met bakpapier, daaroverheen twee lagen aluminiumfolie die je zo stevig mogelijk vastzet met een touwtje.

In de pan een laagje water aan de kook brengen, puddingvorm erin zetten met het zilverfolie naar boven. Het water moet tot de helft komen. Deksel op de pan leggen, op een laag vuur in 4 uur gaar laten sudderen en stomen (elk uur even checken of de pan niet droog kookt en eventueel het water bijvullen).

Pudding op een bord storten, goed inpakken in folie en/of een blik en bewaren tot kerst.

Voor het grand moment van serveren moet je 'm eigenlijk weer een uur stomen, maar we zullen het tegen niemand zeggen als je je pudding even kort in de magnetron verwarmt. We hebben nog meer te doen, hè?

Lauw-warme pudding in een mooie schaal leggen en flamberen zonder het huis af te branden. Vind je flamberen te eng, druppel er dan gewoon wat brandewijn over, alleen Dickens-puristen zullen het opmerken.

Serveren in kleine puntjes – het is een machtig gerecht - met een paar lepels lobbig geklopte vanilleroom of losgeklopte Devon clotted cream met wat poedersuiker. Klassieker voor erbij is brandy butter (gelijke delen roomboter en poedersuiker op kamertemperatuur mengen met brandy of cognac naar smaak, even laten opstijven in de koelkast). Merry Christmas! 

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in