'Zo’n mooi plekje wil je graag met iemand delen.'

Sinds ik twee jaar geleden een tweedehands elektrische fiets kocht, ben ik verknocht aan fietsen. Vergadering in Amsterdam, fotoshoot in Zandvoort, redactievergadering in het Diemerbos, vriendin in Leiden - ik stap op de fiets. Heerlijk!

De allereerste keer dat ik echt een tocht maakte, was naar Amsterdam. Mijn vriendin op IJburg was jarig en het was mooi weer. Dit was totaal 26 km en ik zou er 1,5 uur overdoen volgens de fietsnavigator. Had wel beetje een doemscenario over ‘n lege accu in mijn hoofd, daarom heb ik de route zo aangepast dat ik de fiets zou kunnen achterlaten bij vrienden en familie.

Het ging goed! Dus nu pak ik het echt grote werk op. Zoals de Haarlemmermeer Fortenfietsroute. Langs een gedeelte van de stelling van Amsterdam. Lekker dicht bij huis, in de buurt van Hoofddorp.

Article continues after the ad

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingsring rondom de stad bestaande uit 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen. Hij staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Op mijn fietsroute passeerde ik de volgende 5 forten:


1. Batterij aan de Sloterweg

Hier is sinds 2018 gevestigd kunstenaarsbroedplaats GinDS (Genie in De Stelling). Van beeldende kunstenaars tot theatermakers of muziek. Werk dat aansluit op de historie van het pand en de natuur. 

2. Fort bij Aalsmeer

Dit fort is beter bekend als Fort Rijsenhout. Hier zit het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40-’45 over verzet en onderduikers in de Haarlemmermeer. 

3. Batterij aan de IJweg

Dit was een soort tussenfort en is nauwelijks nog herkenbaar en niet geopend voor publiek.

4. Kunstfort bij Vijfhuizen

Een bestemming waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. Tentoonstellingen die geïnspireerd op sciencefiction. De kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten met terugkerende thema’s als klimaat en landschap, grenspolitiek en verdedigingsmodellen in het Kunstfort.

5. Fort bij Hoofddorp

(c) Forten.nl

Na een grote renovatie is het fort nu getransformeerd tot een unieke ontmoetingsplek met ruimte voor horeca, culturele én educatieve activiteiten. Met een fantastisch restaurant erbij: ’t Fort van Hoofddorp

Ik moet heel eerlijk bekennen dit restaurant is mijn eindpunt geworden. Toen ik daar mijn koffie to-go dronk, heb ik manlief gebeld om te vragen of hij wilde aansluiten. Fietsen alleen vind ik geen probleem, maar zo’n mooi plekje wil je graag met iemand delen.

Haarlemmermeer Forten-fietsroute
Start: Hoofddorp station

Tour: Hoofddorp – Aalsmeer – Cruquius – Vijfhuizen – Hoofddorp
Lengte: 35 km

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in