Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zullen we de zonzijde een dagje laten zitten?

Alles over Toxic Positivity en hoe je er mee omgaat. Het is maandag. Dag 296 van de Nederlandse covid-19 pandemie. Het regent pijpenstelen. En je staat niet te juichen over deze nieuwe aanstaande week. Spreek je dat uit, dan is er altijd wel iemand die monter zegt dat je moet kijken naar wat er w...

Zullen we de zonzijde een dagje laten zitten?

Alles over Toxic Positivity en hoe je er mee omgaat.

Het is maandag. Dag 296 van de Nederlandse covid-19 pandemie. Het regent pijpenstelen. En je staat niet te juichen over deze nieuwe aanstaande week. Spreek je dat uit, dan is er altijd wel iemand die monter zegt dat je moet kijken naar wat er wél is.

Dit zijn dezelfde mensen die tegenslagen 'kansen' noemen en een tsunami aan problemen verpakken als 'uitdagingen'. Toxic Positivity wordt dat genoemd en het hysterische optimisme dat veel mensen via hun socials uit proberen te stralen is er debet aan #goedbezig.

Het begrip komt voort uit het idee dat de wereld maakbaar is en dat iedereen verantwoordelijk is voor haar eigen geluk, succes, gezondheid, et cetera. Wat er ook gebeurt, fysieke of mentale pijn, je moet altijd positief blijven, met bijbehorende mindset.

Voorbeelden van Toxic Positivity:

- Doorbikkelen terwijl je lijf en hoofd vragen om even huilen en schuilen.

- Je schuldig voelen, dat je niet – tsjakkaaa! – door het leven stuitert.

- 'Kop op' tegen iemand zeggen die een negatieve ervaring probeert te delen.

- Met een verhaal komen dat erger is dan dat wat iemand probeert te delen.

- Bij vertrouwelingen mooi weer spelen terwijl je je rot voelt. Denk aan het prachtige nummer van Maan: 'Ze huilt maar ze lacht'.

Het is niet voor niets een toxic (giftig) begrip, want door steeds maar over negatieve gevoelens heen te walsen, lijkt het haast verboden om authentieke, menselijke emoties te laten zien, terwijl die er natuurlijk gewoon bij horen.

Moeilijke emoties leveren waardevolle informatie. Angst heeft een functie: pas op. Neerslachtigheid ook: pas op jezelf. In die zin zou je ze zelfs als positief kunnen zien. Sterker nog, door ze steeds de kop in te drukken, wordt het risico op angststoornissen en neerslachtige gevoelens eerder groter dan kleiner.

Het is niet 'zwak', 'slecht' of 'fout' om er af en toe even doorheen te zitten en in zo'n bui geforceerd positief doen, zorgt alleen maar voor meer stress. Accepteren en uitspreken dat het even allemaal niet zo lekker gaat kan enorm opluchten, ook al kan het moeilijker zijn dan net doen alsof alles oké is.

Nu is het ook weer niet productief dan wel verstandig om je langdurig weeklagend te wentelen in het leed in je leven. Maar niemand kan 24/7 het zonnetje in huis zijn. Sta jezelf minimaal toe om even niet te juichen bij het feit dat het maandag is. Dag 296 van de Nederlandse covid-19 pandemie. En dat het pijpenstelen regent. Morgen is er weer een dag, oké?

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in