En het valt best mee!

Overgewicht lijkt een extra risicofactor te zijn om complicaties van het coronavirus op te lopen. Dat komt omdat overgewicht andere gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of diabetes. Als het lichaam daar al mee moet dealen, heeft het minder kracht over om een infectie te bestrijden.

Ook kunnen de longen zich minder goed openzetten als er buikvet in de weg zit.  Wie ermee rondloopt, doet er dus goed aan om een beetje af te vallen. Liever niet met een crashdieet, want dat vermindert de weerstand alleen maar. Maar hoe dan wel? En hoeveel?

"Een beetje afvallen als je overgewicht hebt, is de enige zinvolle manier om je immuniteit op te krikken," zegt professor Guy T’Sjoen (50) is als endocrinoloog, een hormoonspecialist, verbonden aan het UZ Gent, in Het Laatste Nieuws. "Voedingssupplementen slikken doet niet veel. Iets vermageren als je overgewicht of obesitas hebt, is nog een essentiële maar tot nu toe ontbrekende coronamaatregel, naast regelmatig handen wassen, mondmaskers dragen en afstand houden."

Article continues after the ad

Volgens dokter T’Sjoen hoeven mensen met overgewicht niet eens zoveel af te vallen: 5% is voldoende. "Als je 100 kilo weegt, probeer dan te vermageren tot je 95 weegt. Daarvoor zijn geen al te grote inspanningen nodig. Met meer en frequenter bewegen en gezonder eten kom je reeds een heel eind. Tegen kerstmis kan je al een mooi resultaat hebben. Gewichtsreductie zorgt er immers voor dat je immuunsysteem verbetert. Een lager gewicht zal niet verhinderen dat je een Covid-19-infectie oploopt maar áls je het doormaakt, is de kans kleiner op een ernstiger verloop van de ziekte."  

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in