Dat zal covid-19 leren!

Zo dramatisch als een paar maanden geleden waart het coronavirus gelukkig niet meer rond, afgaand op de IC-cijfers. Maar een vaccin is er ook nog niet en met een leep, steeds muterend virus kan dat ook nog wel even duren. Alle reden dus, om te proberen het covid-19 zo lastig mogelijk te maken door je afweersysteem zo sterk mogelijk te maken. En dat doe je zo.

Article continues after the ad

Kom in beweging

Wandelen, fietsen, zwemmen, fitness – het maakt niet uit wat je doet, áls je maar wat doet. Licht inspannende activiteit (met nadruk dus niet keihard sporten) vertraagt de veroudering van het immuunsysteem...

...én stimuleert de rijping van nieuwe afweercellen.

Val (een beetje) af

Wie kampt met overgewicht, maakt het haar afweersysteem net even wat lastiger. Dat komt omdat vetweefsel ontstekingsstofjes produceert die lichte, maar chronische ontstekingen veroorzaken. Je afweersysteem moet aardig wat energie steken in die onderdrukken en dat gaat ten koste van het afslaan van een grote aanval, zoals een covid-19 besmetting.

Ga niet als een dolle op een crashdieet (dat gaat óók ten koste van je afweer), maar eet gezond (vooral plantaardig, veel vezels, noten en volgranen) en probeer langzaam wat af te vallen. Een pond per week is mooi, alle kleine beetjes helpen en het is zo goed vol te houden.

Omarm regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat klinkt als een weinig opwindende heilige drie-eenheid, maar is een zegen voor je lichaam. Op tijd naar bed, voldoende slapen, altijd ongeveer op hetzelfde tijdstip opstaan, een gezond ontbijt klaarmaken, van die dingen.

Oók goed voor je afweer: overdag pauzes nemen. Ga wandelen, doe een dutje, luister een half uurtje naar muziek – ontspanning geeft je lijf de kans zich te herstellen.

Vitamine D moet je doen

Alle vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een goed werkende afweer, met vitamine C en D voorop. Wie gezond eet, krijgt vanzelf genoeg C binnen, maar D is vaak een probleem. Je maakt het aan in de huid, maar niet iedereen is in de gelegenheid om tussen twaalf en drie een kwartier in de zon te gaan zitten (nog even afgezien van of je de warmte en de zonkracht trekt).

Voor zonhaters en iedereen in de wintermaanden: investeer in een vitamine D supplement. ‘Koop vooral goedkope tabletjes van de Hema of Kruidvat, zeggen hoogleraar immuunmodulatie Harry Wichers aan de Universiteit Wageningen en Hemmo Drexhage, hoogleraar medische immunologie aan het Erasmus MC, in de Volkskrant. ‘Er zijn ook heel dure potten, maar die pillen bevatten vaak extreme hoeveelheden vitamine. Dat kan onverstandig zijn.’

De bekende adviezen

Je kunt ze inmiddels dromen, maar ze helpen ook allemaal je afweersysteem niet overmatig te belasten: veelvuldig handen wassen, anderhalve meter afstand houden, oppervlakken die je aanraakt schoonhouden...

... niet aan je gezicht zitten, et cetera. Alles wat je afweersysteem niet in, pakweg, een voedselvergiftiging hoeft te steken, houdt het aan kracht over om virussen de kop in te drukken.  

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in