Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zó help je je 18-plusser aan een goede eigen zorgverzekering

Máxima is er vast ook even voor gaan zitten met Amalia. De meeste kinderen zijn er totaal niet mee bezig, maar is je kind dit jaar 18 geworden (of gebeurt dat nog voor 31 december) dan mag er opeens veel meer, maar komen er ook moetjes om de hoek kijken. Zoals een eigen zorgverzekering. Staat je ...

Zó help je je 18-plusser aan een goede eigen zorgverzekering

Máxima is er vast ook even voor gaan zitten met Amalia.

De meeste kinderen zijn er totaal niet mee bezig, maar is je kind dit jaar 18 geworden (of gebeurt dat nog voor 31 december) dan mag er opeens veel meer, maar komen er ook moetjes om de hoek kijken.

Zoals een eigen zorgverzekering. Staat je 18-plusser nog bijgeschreven op die van jou, dan heeft het zin om te checken of het handig is hem/haar/hun daar op te laten plakken.

Tips waar je rekening mee moet houden.

Zorgverzekering vanaf 18 jaar niet meer gratis

Is je kind jonger dan 18 jaar? Dan is hij/zij gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van jou of je partner. Na de 18e verjaardag is dat niet meer zo. De zorgpremie wordt dan maandelijks afgeschreven. Doe je niks? Dan betaalt je kind dezelfde premie als jij. Niet alleen voor de verplichte basisverzekering, maar ook voor een eventuele aanvullende verzekering. Heb je een uitgebreide verzekering met hoge premie? Dan is het goed om te bedenken of dat pakket wel nodig is voor je 18-plusser. 

Aanvullende verzekering nodig?

Iedereen heeft andere zorg nodig. Bedenk daarom goed welke zorg je kind gaat gebruiken. Heeft hij/zij alleen een basisverzekering nodig? Dan is het slim om te vergelijken. De inhoud is namelijk bij elke verzekeraar gelijk, maar de premies zijn nogal verschillend. 

Denk ook aan de aanvullende verzekering. Heeft je kind een prima gebit en is een jaarlijkse tandartscontrole voldoende? Dan is het meestal goedkoper om dat zelf te betalen. Een aanvullende tandartsverzekering is dan niet nodig. Dat geldt ook voor de fysio. Maar is die zorg wel regelmatig nodig? Dan kan een aanvullende verzekering een goede keuze zijn.

Eigen risico 

Het verplichte eigen risico is €385. Maar verhoog je dit zelf, tot maximaal €885? Dan betaal je minder premie. Veel jonge, gezonde mensen kiezen er daarom voor om hun eigen risico te verhogen. Maak je die keus? Dan is het slim om wat geld achter de hand te houden. Als je dan toch zorg nodig hebt in 2022, kun je dat makkelijk betalen. Goed om te weten: een bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico. Dat scheelt weer. 

Welke zorgverzekering kies je?

Je 18-plusser kan ook nog kiezen tussen verschillende soorten zorgverzekeringen. Namelijk de restitutiepolis, naturapolis en budgetpolis. 

  • Met de restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je naar alle zorgaanbieders kunt. Dit is daardoor de duurste soort verzekering. 
  • Met een naturapolis krijg je alleen een volledige vergoeding als je naar een zorgaanbieder gaat waar je verzekeraar een contract mee heeft. Goed om te weten: met de naturapolis kun je bij de meeste ziekenhuizen gewoon terecht. 
  • De natura budgetpolis is het goedkoopste type zorgverzekering. Het aantal ziekenhuizen waar je een volledige vergoeding krijgt is namelijk beperkt. Maar zijn er meerdere ziekenhuizen in de buurt, en maakt het niet uit naar welke je gaat? Dan kan deze goedkope polis een interessante optie zijn.
  • Bij de combinatiepolis heb je voor de meeste zorgverleners vrije zorgkeuze. Toch kan het zijn dat je bij een bepaalde zorgverlener moet bijbetalen. 

Tip: je kunt ook veel geld besparen als je kiest voor een zorgverzekeraar waarbij je je zaken alleen online kan regelen. Dat is voor 18 plussers natuurlijk de normaalste zaak van de wereld.

Bij Independer vind je alle mogelijkheden. Zo vind je gemakkelijk de zorgverzekering die het beste bij je kind(eren) past.