Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zó gaat de griep (hopelijk) aan je voorbij

Er bestaat zoiets als snotter-etiquette. Na al het socialiseren tijdens de feestdagen is het een kwestie van wachten op de eerste griepgolf. Echt voorkomen dat je griep krijgt is vrijwel onmogelijk, omdat het om een virus gaat dat zich via de lucht verspreid, zodat de kans groot is dat je ermee i...

Zó gaat de griep (hopelijk) aan je voorbij

Er bestaat zoiets als snotter-etiquette.

Na al het socialiseren tijdens de feestdagen is het een kwestie van wachten op de eerste griepgolf. Echt voorkomen dat je griep krijgt is vrijwel onmogelijk, omdat het om een virus gaat dat zich via de lucht verspreid, zodat de kans groot is dat je ermee in contact komt. Toch kun je de kans op besmetting wel kleiner maken:

  • Handen wassen met water en zeep. De meeste ziektekiemen wordt overgebracht door de handen. Iemand heeft in zijn hand geniest, je zet zijn mok in de vaatwasser en wrijft even in je oog en het kan al raak zijn. Handen wassen is en blijft het meest effectieve middel om niet ziek te worden.
  • Vermijdt direct contact met verkouden of grieperige mensen: hier hebben we de luchtkus en de ferm uitgestoken hand voor uitgevonden.
  • Onderweg? Een beetje handgel kan een uitkomst na gebruik van het OV of oplaadmachines.
  • Moet je niezen of snuiten, gebruik dan een papieren tissue en gooi die daarna direct bij het restafval. Niet in de papierbak gooien en draag virussen ook liever niet in je broekzak of tas mee.
  • Probeer te niezen in de holte van je elleboog, niet in je hand.
  • Haal een doekje over gezamenlijke toetsenborden en muizen, deurknoppen, kranen, koffiezetmachines en trapleuningen. Het virus nestelt zich daar graag.
  • Goede weerstand is geen garantie dat je geen griep krijgt, maar het helpt wel: gezond eten, voldoende slapen, lichaamsbeweging in de buitenlucht, van die dingen.
  • Ventileer je huis en werkruimte: ventilatieroosters open, raam op een kier. Frisse lucht van buiten zorgt ervoor dat virussen en bacteriën binnen minder kans krijgen om toe te slaan.
  • Probeer je mond, neus en ogen zo min mogelijk aan te raken. Virussen op je vingers verspreiden zich makkelijk via de slijmvliezen.

Nog even dit

Om anderen met griep te besmetten, hoef je niet per se al ziek te zijn. Tussen de één en drie dagen voordat je zelf de symptomen van griep hebt, ben je al besmettelijk. Je bent zelf hooguit een beetje aan het snotteren, het moment dat je koorts en spierpijn krijgt komt nog. Dan ben je zo ziek dat je in bed zult willen blijven. Om het virus niet in een eerder stadium al door te geven, is het aardig om een beetje afstand van anderen te houden als je verkouden bent. Het maakt de kans dat zij ziek worden net even wat kleiner.

Foto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in