Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zó blijf je overeind in het zinderende zomerweer

Met het Nouveau Hitteplan hou je het hoofd koel!  Alles dicht houden, tussen 11:00 en 16:00 binnen blijven en het rustig aan doen spreken van zelf. Wat kun je nog meer doen om deze warmte een beetje dragelijk te maken? Hoe aanlokkelijk een koude drankje ook is, je lichaam maakt extra warmte aan o...

Zó blijf je overeind in het zinderende zomerweer

Met het Nouveau Hitteplan hou je het hoofd koel! 

Alles dicht houden, tussen 11:00 en 16:00 binnen blijven en het rustig aan doen spreken van zelf. Wat kun je nog meer doen om deze warmte een beetje dragelijk te maken?

Hoe aanlokkelijk een koude drankje ook is, je lichaam maakt extra warmte aan om het op lichaamstemperatuur te krijgen. Een vers kopje thee heeft het tegenovergestelde effect: dat koelt het lichaam juist. Hetzelfde geldt voor bouillon en andere heldere warme dranken.

Drink voldoende water en drink voor je dorst krijgt. Bij warm weer verdampt het lichaam meer vocht dan je merkt. Voldoende water helpt de bloedsomloop en helpt transpireren, beide helpen om hitte af te voeren.

Alcohol dehydrateert en je bloedvaten gaan erdoor openstaan. Hierdoor wordt meer bloed naar de haarvaten en huid gepompt, waardoor je het warm krijgt. Ook verhoogt alcohol je bloeddruk iets en dat kan eveneens een warm gevoel geven.

Van spicy gerechten krijg je het even warm, maar daarna koelt het je af. De pepers stimuleren de warmtereceptoren in je mond, stimuleren de bloedsomloop en laten je transpireren, wat de go-to methode van het lichaam is om koeler te worden.

Mocht je een uitje gepland hebben: kelders van warenhuizen, ondergrondse delen van musea en grotten zijn allemaal heerlijk koel.  

Koud water over polsen en enkels of een koele doek in de hals of knieholten leggen is een prima plan. Zo koelt het bloed in de grote slagaders een beetje en dat werkt door in je hele lijf.

Vul een beker of glas met ijsblokjes, hou het in je handen (tegen je polsen is nog effectiever) en adem erin. De koele lucht verkoelt je huid en door die in te ademen, help je je lichaam ook te koelen.  

Draag lichte (wit, crème) los zittende katoenen kleding die de warmte van de zon weerkaatst en hoe onlogisch het ook klinkt: wat meer dekking houdt je koeler dan hotpants en strapless.  

Plakkerig? Neem voor het slapen gaan een lauwe douche, dit koelt de kerntemperatuur van het lichaam zodat je schoon en koel tussen de lakens kunt schuiven.

Tropentip: dun katoenen shirt benevelen met een plantenspuit en in de buurt van een ventilator gaan zitten. Werkt ook 's nachts met een laken.

Een donkere slaapkamer voelt lichter dan een lichte. Heb je een luik of dikke gordijnen, verduister dan naar hartenlust. Een oogmasker helpt ook: het wordt niet per se koeler, maar het voelt koeler.    

Een vochtig laken kan voor een open raam (of hor) worden gehangen om de temperatuur naar beneden te krijgen.

Nog eentje voor 's nachts: leg een handdoek op het voeteneind, trek natte sokken aan en richt de ventilator erop. Je voelt de koelte vanzelf omhoog trekken.

Voor wie een hoge boxspring heeft: op de grond is het 't koelst, dus tijdelijk daar gaan slapen is tijdens een hittegolf zo gek nog niet. Alternatief: de begane grond zal vrijwel altijd koeler zijn dan hoger gelegen vertrekken.

Voor wie een iets vochtig laken en een ventilator te ver gaat: sloop en bovenste laken in een plastic zak stoppen en een uurtje voor het naar bed gaan in de vriezer leggen. Het helpt niet de hele nacht, maar wel bij het in slaap vallen.

Alternatief: de ventilator over een schaal ijsblokjes laten blazen.

Absoluut verrukkelijk bij het aankleden na het douchen: de ventilator aanzetten en je deels droog (en koel) laten blazen.

Zet op je werk de ventilator ook eens een tijdje op de grond bij je benen.

Afgezien van moderne koele LED-lampen geven peertjes warmte af: gebruik ze zo min mogelijk.

Moet je op het heetst van de dag over straat, promoveer dan een vrolijke paraplu tot parasol: het houdt je koeler dan een hoed.

Een crossbody tas is minder warm dan een rugzakje.

Draag sokken. In open schoenen worden voeten sneller vuil, de wrijving maakt ze sneller warm met blaren als gevolg. Voeten bevatten meer zweetklieren dan elk ander deel van het lichaam, sokken absorberen de transpiratie.

Make-up is vaak kansloos bij hoge temperaturen. Wel lekker: moisturizer uit de koelkast. Er zijn zelfs speciale badkamerkoelkastjes voor, zoals de Skin Fridge.

Heb je een plafondventilator, stel de bladen dan zo in dat ze tegen de klok indraaien. Zo trekken ze warme lucht omhoog (en zo mogelijk weg) in plaats van die in de kamer te circuleren.  

Rustig aan met proteïnerijke maaltijden. Het metabolisme moet harder draaien om proteïnen te verwerken en daar krijg je het warm van. En het is al warm genoeg, tenslotte.

Foto's © iStock, SkinFridge

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in