Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zin en onzin over hibiscusthee

Move over gemberthee, hibiscus komt eraan. De rode kleur van hibiscusthee gloeit in het glas, de smaak is fris en zuur, celebs lopen ermee weg en een kop verse hibiscusthee zou wonderen doen voor je gezondheid, zo wordt geclaimd. Maar is dat wel zo? 'Hibiscusthee zit vol met antioxidanten' Antiox...

Zin en onzin over hibiscusthee

Move over gemberthee, hibiscus komt eraan.

De rode kleur van hibiscusthee gloeit in het glas, de smaak is fris en zuur, celebs lopen ermee weg en een kop verse hibiscusthee zou wonderen doen voor je gezondheid, zo wordt geclaimd. Maar is dat wel zo?

'Hibiscusthee zit vol met antioxidanten'

Antioxidanten zijn beschermende stofjes die helpen bij het lichaam gezond te houden. Hibiscusblad blad bevat antioxidanten, maar het onderzoek dat er naar is gedaan, was op ratten met geconcentreerd hibiscusextract. Een kopje hibiscusthee heeft veel minder werkzame stoffen. Het is verkwikkend en prima om vocht binnen te krijgen, maar je wordt er niet per se heel gezond van.

'Hibiscusthee helpt bij een hoge bloeddruk'

Klopt en er is aardig wat wetenschappelijk bewijs voor. Maar neem het niet samen met vochtafdrijver hydrochloorthiazide, de thee kan het middel beïnvloeden. In het algemeen: heb je last van hoge bloeddruk, overleg dan eerst met je huisarts voor je aan de hibiscusthee gaat. Goed om te weten: hormoontherapie en hibiscus zijn ook geen goede combinatie.

'Hibiscusthee is goed voor je cholesterolgehalte'

Verschillende studies spreken elkaar tegen, er is onvoldoende bewijs om dit hard te maken.

'Hibiscusthee is goed voor je lever'

Uit onderzoeken blijkt dat hibiscus inderdaad een positieve uitwerking heeft op de werking van de lever, wat weer een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte. De onderzoeken zijn echter beperkt, niet echt representatief en er werd gebruik gemaakt van hibiscusextract. De kans dat een kop hibiscusthee iets doet voor je lever is te verwaarlozen.

'Van hibiscusthee val je af'

Ook hier geldt: beperkt onderzoeken, niet wetenschappelijk representatief en er werd gebruik gemaakt van hibiscusextract in plaats van thee. Hier moet echt nog veel meer onderzoek onder mensen naar worden gedaan, om de claim hard te maken. Je kunt hooguit zeggen dat het een calorievrije drank is. 

Conclusie

Hibiscusthee is een lekkere frisse kruidenthee die je zowel koud als warm kunt drinken en die door het zuurtje dat erin zit vooral lekker is op warme dagen. De gezondheidsbenefits zijn echter te verwaarlozen, je drinkt het vooral omdat je het smakelijk vindt.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in