Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zeg, in welke fase van de coronaverwerking zitten we nu?

Hou moed, het einde van fase 3 is in zicht! Toegegeven, de berichten rond corona zijn niet vrolijk makend. De besmettingscijfers zijn nog te hoog, de beperkingen houden nog aan, de vaccins zijn nog niet geleverd. Geen Nederlander die na negen maanden inschikken niet snakt naar iets wat lijkt op '...

Zeg, in welke fase van de coronaverwerking zitten we nu?

Hou moed, het einde van fase 3 is in zicht!

Toegegeven, de berichten rond corona zijn niet vrolijk makend. De besmettingscijfers zijn nog te hoog, de beperkingen houden nog aan, de vaccins zijn nog niet geleverd.

Geen Nederlander die na negen maanden inschikken niet snakt naar iets wat lijkt op 'het oude normaal'. Heel veel mensen zijn moe, de rek is uit het improviseren en het woord 'feestdagen' heeft inmiddels een wat ironische klank gekregen.

Hoe komt dat nou, dat het opeens zo moeilijk is om nog even de moed erin te houden en de regels te respecteren, gezien de funshoppende massa's van het afgelopen weekend?

'Rampverwerking' volgt een emotionele tijdlijn

Het komt omdat we in de, volgens het RIVM, meest heikele fase van de pandemie zitten: die van de desillusie. Net als rouwverwerking verloopt rampverwerking in verschillende fases, die je kunt zien als een emotionele tijdlijn.

De eerste heet de impactfase, dat was voor Nederland februari. Wat er toen vooral heerste was ongeloof, schok en vervreemding. Veel mensen gingen in de overlevingsstand, onder andere door te hamsteren. Covid-19 was een onzichtbare vijand, wie een snotneus had, zag zich al op de IC liggen.

In maart was het een al solidariteit en saamhorigheid

Fase twee wordt de honeymoon-fase genoemd, denk aan maart en april. De ergste angst was een beetje gezakt, de regels wenden en er was een groot saamhorigheidsgevoel. Applaus voor de zorg, zorg voor de mensen in je omgeving, voor een individualistisch volk als Nederland was de solidariteit groot. Daarna volgde een zomer vol valse veiligheid, waarin we massaal het gevoel hadden dat het over was.  

In fase drie – daar zitten we nu in – overheerst desillusie. Het was namelijk niet over, de tweede golf werd een feit. De crisis duurt bovendien lang en de gevolgen worden steeds zichtbaarder en voelbaarder. Bedrijven vallen om, mensen raken hun baan kwijt, sociale contacten staan onder druk. Het wantrouwen neemt toe, er is meer verdriet en boosheid, waar niet altijd een luisterend oor voor is. En zelfs de dapperste volhouder moet nu wel eens even slikken als het op het nieuws weer alléén maar over corona gaat.

De laatste fase? Wederopbouw en re-integratie!

Is er ook nog goed nieuws? Ja, we schurken collectief tegen de laatste fase van rampverwerking aan. En die heeft te maken met wederopbouw en re-integratie. Nog even volhouden, dit is eindig. En we lijken het ergste achter de rug te hebben. Die vaccins, die komen er en de eerste prikken zullen eerder over weken dan over maanden worden gezet.

Het gaat natuurlijk even duren voor iedereen die een prik wil beschermd is, maar zoals het er naar uitziet, is er toch gerede hoop op betere tijden in de eerste helft van 2021. Sneltesten zullen de maatschappij verder openen. Kan er weer het een en ander, dan zal je de enorme veerkracht van ondernemers zien (steun je lokale horeca en middenstand!) en de werkeloosheid zien dalen – 2021 zou wel eens een jaar met een enorme opwaartse energie kunnen worden.

Eenmaal in de post-corona-fase zal veel terugkeren bij het oude, maar zal er ook iets veranderd zijn. Noem het post-traumatische groei: meer waardering voor wat er is, meer leven in het nu, meer behoefte aan zingeving. En ook: meer alertheid op hygiëne, want die allereerste schrik, die is niet zomaar verdwenen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in