Goed voor je gezondheid, goed voor het milieu

Het is vandaag de Internationale Dag van de Vegetariërs en die groep is ook dit jaar weer gegroeid. Het percentage mensen dat (vrijwel) nooit vlees eet is minder dan 5%, bij 17 miljoen Nederlanders dus 850.000 mensen. Veganisten (mensen die uitsluitend plantaardig eten) zitten in de lift, maar zijn nog ver in de minderheid met zo'n 170.000 personen. Het aantal flexitariërs is veel groter: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven als ei, champignons of peulvruchten.

In grote lijnen zie je dat veel mensen steeds meer met hun gezondheid en gezonder eten bezig zijn, vlees inwisselen voor een alternatief zoals avocado (dit is echt een heel leuk boek!) past daar prima in. Het helpt dat de alternatieven voor vlees steeds lekkerder worden. Zelfs pizzaketen Domino's zag hierdoor dat er dit jaar tot nu toe 25% meer vegetarische en veganistische pizza’s zijn verkocht in vergelijking met het jaar daarvoor.

Article continues after the ad

Voor de zomer introduceerde de pizzaketen drie nieuwe pizza’s met vegetarische kip. "De reden dat veel mensen nog steeds voor vlees kiezen is smaak," zegt pizza-chef Tyla Robinson. "Bij de lancering hielden we een blindtest onder onze échte kipliefhebbers. De vegetarische kip werd super goed ontvangen. Niemand had door dat het om vegetarische kip ging."

Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.

Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Minder vlees eten levert al snel veel milieuwinst op. Door bijvoorbeeld per week 100 gram minder vlees te eten, verlaag je je milieu-impact al met 7 tot 10 procent.

Vlees heeft zoveel impact op het milieu omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Veevoer moet ook weer worden verbouwd en vervoerd. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door boeren, scheten en mest. De impact van peulvruchten, ei en noten is veel lager. De klimaatbelasting van peulvruchten is zelfs 20 keer lager dan van rundvlees.

Foto's © iStock, Pixabay

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in