Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Word je ook vaak moe wakker? Dit doe je eraan

Melatonine is vaak de boosdoener. Herkenbaar? Je gaat moe naar bed, verstandig op tijd ook nog, en wordt nog stééds moe wakker. In coronatijden hebben steeds meer mensen er last van. Maar er gloort hoop. Waar komt het door? Er zijn verschillende factoren die je bij wakker worden het gevoel geven ...

Word je ook vaak moe wakker? Dit doe je eraan

Melatonine is vaak de boosdoener.

Herkenbaar? Je gaat moe naar bed, verstandig op tijd ook nog, en wordt nog stééds moe wakker. In coronatijden hebben steeds meer mensen er last van. Maar er gloort hoop.

Waar komt het door?

Er zijn verschillende factoren die je bij wakker worden het gevoel geven dat je nóg wel acht uur wilt pakken. Vaak is melatonine de boosdoener. Als je niet gaat slapen als je moe bent, mis je je kans een beetje. Het wordt dan lastiger om in slaap te vallen, waardoor je ook weer moeilijker wakker wordt 's ochtends. Vicieuze cirkel dus.

Ook minder daglicht in de wintermaanden speelt een grote rol. En dat begint dus nu al, wat kan verklaren waarom je de laatste weken iets moeër bent. Ook dit heeft met melatonine te maken: dat maakt je lichaam meer aan bij minder daglicht.

Derde boosdoener: een vitamine D-tekort. Hoe minder vitamine D je hebt hoe meer (gaan we weer) melatonine je lijf aanmaakt. Niet dat het echt alleen maar melatonine is waardoor je je zo kunt voelen. Te veel stress, te weinig fruit en groente en te weinig beweging helpen ook niet.

Wat doe je eraan?

Nou, meer ontstressen, fruit en groente en beweging dus. En als dat niet werkt als een haasje een goede vitamine D-pil gaan slikken. Of lekker de zon op te zoeken natuurlijk. Zo simpel is het volgens de kenners echt. Zorg je daarnaast voor een vast ritme van opstaan en naar bed gaan, dan zou de vermoeidheid snel moeten verdwijnen.

Is het zorgelijk?

In coronatijden voelen we ons vaker moe (want we zijn minder buiten, hebben meer stress, tel maar op), maar iedereen heeft wel eens een vermoeide periode. Geen zorgen, zeggen kenners: zo'n periode is heel normaal, zeker in dit seizoen. Voelt je vermoeidheid toch erger dan normaal, dan kun je toevlucht zoeken tot bijvoorbeeld lichttherapie.

Naar de huisarts gaan kan óók, stelt slaapexpert Gemma Hampson. "Weinig energie en veel vermoeidheid kan een teken van een winterdip zijn. Daar heeft één op de vijftien mensen last van. Vaak gaat dat lage energiepijl dan gepaard met neerslachtigheid, weinig zelfvertrouwen, weinig concentratie en een grotere eetlust. Als dat je bekend in de oren klinkt, kan je huisarts je verder helpen."

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in