Geen vocht maar vet bij wintereczeem.

Veel mensen die normaal geen last hebben van eczeem, hebben dat in de wintermaanden wel. Droge plekken, jeukende plekken, trekkerige plekken – het is heel vervelend.

Article continues after the ad

Oorzaak is niet alleen de koudere lucht, maar vooral ook de drogere lucht in huis, omdat de verwarming aanstaat. Hierdoor verdampt het vocht in je huid sneller, waardoor die allerlei eczeemkuren kan krijgen.

Met ernstig eczeem ga je naar de huisarts, maar aan deze vorm van licht eczeem kun je eerst zelf wat doen.

  • Zorg voor een hogere luchtvochtigheidsgraad in huis. Hang bakjes water aan de radiator, zet een vernevelaar neer en een heleboel groene planten helpen ook.
  • Verder niet te vaak douchen, was jezelf liever wat vaker aan de wastafel. "Drie keer per week douchen is echt zat," zegt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, op Nu.nl. "En doe het dan ook niet te lang en zeker niet te heet. Maximaal 38 graden. Warm water en zeep breken namelijk het beschermende vetlaagje, talg, op de huid af, waardoor je huid sneller uitdroogt. Bij eczeem is dat beschermlaagje vaak al minder goed aanwezig. Kies voor doucheolie in plaats van douchezeep. Olie zorgt voor het herstel van het vetlaagje op de huid."
  • Moeilijk, maar wel aan te raden: niet krabben. Hoe meer je krabt, hoe erger de jeuk wordt. Bij de drogist is eczeemcrème van Graham's te koop die vaak wonderen doet bij deze vorm van eczeem.
  • Werk niet met vochtinbrengende crèmes of lotions (die maken het eerder erger), maar ga voor vet om het beschermende vetlaagje van de huid te herstellen. Het hoeft geen fortuin te kosten, goede ouwe vaseline doet in dit geval wonderen. Het beste kun je voor het naar bed gaan de plekken goed invetten en dan iets van katoen aantrekken, zodat het de hele nacht kan intrekken. Het is even doorbijten, maar het goede nieuws van deze huidaandoening is dat het meestal opklaart als in het voorjaar de temperaturen weer wat omhoog gaan.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in