Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Is witte ruis de nieuwe ultieme ontstresser?

Meer rust en beter slapen door achtergrondgeluid. De laatste tijd is er veel aandacht geweest voor ASRM-filmpjes die een Autonomous Sensory Meridian Respons bij sommige mensen opwekken. De een wordt intens gelukkig en kalm van tikkende nagels of kijken naar hoe iemands haar wordt geborsteld, de a...

Is witte ruis de nieuwe ultieme ontstresser?

Meer rust en beter slapen door achtergrondgeluid.

De laatste tijd is er veel aandacht geweest voor ASRM-filmpjes die een Autonomous Sensory Meridian Respons bij sommige mensen opwekken. De een wordt intens gelukkig en kalm van tikkende nagels of kijken naar hoe iemands haar wordt geborsteld, de ander wil ervan naar het scherm gaan schreeuwen.

Niks aan de hand, bij iedereen werkt de bedrading in de bovenkamer weer anders. Is een mevrouw die voor de webcam murmelend bubbeltjesplastic laat knappen niet je ding, dan zou je witte ruis eens kunnen proberen. 'White noise' scoort opmerkelijk hoog bij streamingsdienst Spotify en er zijn talloze apps voor, dus er zijn duidelijk meer mensen die er baat bij hebben.

Witte ruis is vrij monotoon en neutraliseert omgevingsgeluiden waardoor je brein niet wordt afgeleid. Het is officieel het geluid dat een oude beeldbuis maakt als er niets meer op wordt uitgezonden, maar ook het gezoem van een ventilator of luchtfilter valt eronder, of dat van een rijdende auto: passagiers vallen niet voor niets vaak makkelijk in slaap.

Sommige mensen werken met white noise op hun koptelefoon op drukke flexplekken om iets gedaan te kunnen krijgen, anderen spelen het af als ze in bed liggen om in slaap te kunnen vallen.

Het hoeft overigens niet per se witte ruis te zijn, er zijn ook playlists met groene ruis (iets minder monotoon, bijvoorbeeld het ruisen van de wind door de bomen, vogelzang) of blauwe ruis (golfslag, regen, een waterval) en bruine ruis (meditatie). Het is even zoeken welke 'soundscape' het beste bij je past; soms volstaat een playlist voor baby's al.

Wat alle vormen van dit soort ruis gemeen hebben, is dat ze dat een lage frequentie hebben en zo heel zachtjes je hersengolven beïnvloeden zodat je minder stress ervaart en kalmer wordt. Een beetje zoals dat eerder genoemde 'sneeuwende' beeldscherm van vroeger. En dat is iets wat iedereen af en toe kan gebruiken, in deze hectische wereld.   

Foto's (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in