Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wil je wat kilootjes kwijt? Je zorgverzekering kan daarbij helpen

Niet uitbuiken, maar uitzoeken hoe het zit!  Het is ieder jaar weer een van de populairste goede voornemens: afvallen. Misschien wil je alleen wat kilootjes kwijt, zodat je beter in je spijkerbroek past. Of wil je zelfs je levensstijl veranderen om je gezondheid te verbeteren. In dat laatste geva...

Wil je wat kilootjes kwijt? Je zorgverzekering kan daarbij helpen

Niet uitbuiken, maar uitzoeken hoe het zit! 

Het is ieder jaar weer een van de populairste goede voornemens: afvallen. Misschien wil je alleen wat kilootjes kwijt, zodat je beter in je spijkerbroek past. Of wil je zelfs je levensstijl veranderen om je gezondheid te verbeteren. In dat laatste geval heb je veel aan goede begeleiding. Maar hoe regel je dit en wanneer wordt hulp bij afvallen vergoed? Op naar een gezonde(re) levensstijl.

Een paar kilo afvallen kun je vaak op eigen kracht. We weten allemaal wel wat hiervoor ervoor nodig is: wat minder snoepen, gezonder eten en meer bewegen. Kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen hier al bij helpen. Pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets in plaats van de auto. Of verruil de roltrap of lift voor de trap. En het kan helpen om zo nu en dan de traktatie van een collega over te slaan. Maar moet je om gezondheidsredenen wat meer gewicht verliezen? Dan kan het lastiger zijn om dit alleen te doen. 

De eerste stap

De strijd tegen de kilo’s is vaak niet alleen fysiek een flinke uitdaging, maar ook mentaal. Het kan daarom fijn zijn om professionele begeleiding te krijgen. De eerste stap is om een afspraak te maken met je huisarts. Je huisarts kan samen met jou bekijken welke vorm van begeleiding het beste bij je past. Dit consult wordt altijd vergoed vanuit je basisverzekering. 

Zit je wel bij de juiste verzekering en wat wordt er precies vergoed?  

Er zijn veel verschillende experts die je kunnen helpen bij het afvallen. Denk bijvoorbeeld aan een diëtist of een gewichtsconsulent. Een diëtist analyseert je voedings- en bewegingsgewoonten. Aan de hand daarvan krijg je gericht advies met als doel om je lichamelijke gezondheid te verbeteren. Ben je iets te zwaar, maar heb je verder geen andere medische klachten? Dan kun je ook terecht bij een gewichtsconsulent. Ook zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten die je kunnen helpen om op een verantwoorde manier te sporten en bewegen. Dit wordt ook wel medische fitness genoemd. Tot slot is een leefstijltraining of gezondheidscursus volgen ook nog een optie.Ook hiervoor bestaan vergoedingen. 

Vergoeding zorgverzekering

Voor bepaalde hulp bij afvallen kun je een vergoeding krijgen van je zorgverzekering. Bijvoorbeeld voor dieetadvies. De basisverzekering vergoedt 3 uur dieetadvies per jaar. Wil je een ruimere vergoeding? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Ga je liever naar een gewichtsconsulent? Dan krijg je dit helaas niet standaard vergoed. Maar vaak kun je met een aanvullende verzekering wel vergoeding krijgen. Deze vergoeding is vaak beperkt. Ook medische fitness is bijna niet te verzekeren. In de uitzonderlijke gevallen dat dit wel kan is de premie voor het aanvullende pakket hoger dan de vergoeding die je uiteindelijk ontvangt. 

Gratis gezondheidsprogramma’s

Ga je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor volgend jaar? Kijk dan ook eens naar de extraatjes die zorgverzekeraars aanbieden. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je namelijk meedoen aan verschillende gezondheidsprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan een online cursus of een fitness-app waarmee je ‘gezondheidspunten’ kunt verdienen. Die punten kun je dan weer inruilen voor korting op je premie of op fitnessartikelen.

Het is dus zeker de moeite om zorgverzekeringen goed te vergelijken