Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wies: Happy met hormonen

Ageless beauty-expert Wies heeft tips! Ouder worden vind ik eigenlijk heel erg leuk. Ik zit beter in mijn vel dan toen ik een jaar of dertig was. Maar dat alles begint te kraken en te kreuken vind ik minder.  En waar ik echt moeite mee heb, is dat tijdens de overgang het verouderen extra snel gaa...

Wies: Happy met hormonen

Ageless beauty-expert Wies heeft tips!

Het moet toch heel eenvoudig zijn om die veroudering wat geleidelijker te laten verlopen, door dat tekort aan hormonen aan te vullen bijvoorbeeld? Tijd voor wat meer duidelijkheid over de mogelijkheden van hormoonsuppletie. Dat is in eerste instantie niet bedoeld om veroudering tegen te gaan, maar om overgangsklachten, zoals opvliegers, slecht slapen en somberheid, te verhelpen. Maar zelfs daarover wordt nog regelmatig huiverig gedaan. Hoe kan dat toch?

Hormoonsuppletie

Met deze vraag ga ik naar overgangsconsulente Tineke Kuipers. Zij legt me uit dat je met hormoonsuppletie heel veel kan doen tegen overgangsklachten. Er zijn hormoonpillen als Femoston en oestrogeenpleisters die je kan combineren met progesteronpillen. De reden dat deze middelen niet vaak voorgeschreven worden door huisartsen komt door de gedachte dat ze de kans op borstkanker vergroten. "Maar", zegt Kuipers, "als je gezond leeft en er geen borstkanker in je familie voorkomt, neemt die kans de eerste vijf jaar dat je hormonen toedient nauwelijks toe. En dan hebben we het over echt heel kleine percentages. De doseringen van de toegediende hormonen zijn tegenwoordig zoveel lager dan vroeger. Bovendien geven overgangsklachten als slecht slapen, stress et cetera ook een verhoogde kans op kanker, dus je kunt je afvragen wat erger is."

Duidelijk, hormoonsuppletie kan veel vrouwen van overgangsklachten afhelpen. Maar hoe zit het met het tegengaan van verouderingsverschijnselen als osteoporose en huidveroudering? Kuipers: "Je kunt osteoporose en huidveroudering wel afremmen door op tijd met hormoonsuppletie te beginnen. Zo rond je veertigste. Dan zijn de cellen immers nog gewend om vrouwelijke geslachtshormonen te ontvangen." Dit is vooral van belang voor vrouwen die jong in de overgang komen. Volgens Kuipers kan hormoonsuppletie mij ook nu nog helpen, afhankelijk van de overgangsfase waarin ik me nu bevind. Ben ik er al lang doorheen, dan heeft het niet zo veel zin."

Energiek

Kuipers ziet in HST dus vooral een middel om klachten te bestrijden en niet zo zeer om rimpels en andere ouderdomsverschijnselen tegen te gaan. Anti-aging-artsen, zoals Jeanette Heffels, vinden ook het vertragen van de veroudering belangrijk. Heffels: "In Nederland heerst de opvatting dat we het maar moeten accepteren dat onze taille verdwijnt en dat onze botten brozer worden. Onze moeders klaagden toch ook nooit?"

Ik ben ervan overtuigd dat we rond ons vijftigste nog helemaal niet klaar zijn voor de overgang. We staan nog midden in het leven en willen alle ballen in de lucht houden. We weten dat bewegen en gezonde voeding goed zijn om fit te blijven, waarom dan niet de veroudering uitstellen met hormonen? Ook Heffels wijst erop dat je er op tijd mee moet beginnen. "Ideaal is rond je veertigste, maar later kan ook, helemaal als je nog maar net in de menopauze zit.  We moeten niet op zoek willen gaan naar de eeuwige jeugd, maar als je hormoonsuppletie zorgvuldig toepast, kan het helpen om je goed te voelen en je energie te behouden."

Met dat laatste ben ik het heel erg eens. Zelf pas ik inmiddels ook hormoonsuppletie toe: lichaamseigen estradiol (via de Lenzetto spray) en lichaamseigen progesteron (Utrogestan pillen). Het is niet zo dat ik het idee heb dat de rimpels er minder snel inschieten, maar ik voel me er wel energieker en beter door. Ik wil het anderen zeker niet aanpraten, want iedere vrouw moet doen waar zij zich prettig bij voelt. Wel vind ik dat er veel meer aandacht voor het onderwerp moet komen, zodat alle vrouwen weten wat de mogelijkheden zijn.

Hormoontherapie: ja of nee?

Nadelen

Na vijf jaar hormoontherapie neemt de kans op borstkanker 0,1% per jaar toe. In de eerste vijf jaar is die kans gelijk aan wanneer je niets gebruikt. De kans op trombose neemt iets toe, van 0,1% naar 0,2%, maar is lager dan bij anticonceptiepilgebruikers. Na je zestigste wordt de kans op hart en vaatziekten groter.

Voordelen

Behalve de vermindering van overgangsklachten heeft HST (Hormoon Suppletie Therapie) de volgende voordelen:

  • Gunstige invloed op de botdichtheid en voorkomt osteoporose
  • Gunstige invloed op je cholesterolgehalte
  • Verlaagt de kans op diabetes
  • Je huid veroudert minder snel en je hebt minder last van haaruitval

(Bron: De overgang, Het no -nonsense handboek, José Rozenbroek & Jos Teunis)

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in