Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wetenschappelijk bewezen: buiten zijn is goed voor je

Tussen de buien door dus echt even een ommetje maken! Elke dag een uurtje naar buiten is niet alleen gezond omdat je dan in beweging komt, maar ook omdat je natuurlijk daglicht tot je neemt. Dat is goed voor je humeur, verbetert je slaap en verlaagt de kans op depressie, blijkt uit een grote, nie...

Wetenschappelijk bewezen: buiten zijn is goed voor je

Tussen de buien door dus echt even een ommetje maken!

Elke dag een uurtje naar buiten is niet alleen gezond omdat je dan in beweging komt, maar ook omdat je natuurlijk daglicht tot je neemt.

Dat is goed voor je humeur, verbetert je slaap en verlaagt de kans op depressie, blijkt uit een grote, nieuwe studie.

"Helder licht overdag is net zo belangrijk als duisternis 's nachts," zegt psycholoog en slaaponderzoeker Sean Cain van Monash University in Melbourne. Eerder al toonde hij aan dat kunstlicht invloed heeft op slaap en bioritme.

Voor zijn nieuwste studie keek hij samen met collega's naar de effecten van blootstelling aan natuurlijk licht op slaap en stemming bij 400.000 mensen. Niet genoeg zonlicht krijgen, kan een sleutelfactor zijn bij een negatieve stemming en slaapproblemen, die weer verband houden met depressie.

"Mensen zijn geëvolueerd in een omgeving met een duidelijk onderscheid tussen dag en nacht, maar in de moderne tijd is die scheidslijn vervaagd," valt in het onderzoek te lezen.

Tegenwoordig brengen mensen de meeste wakkere uren door in kunstlicht. dat veel zwakker is dan natuurlijk daglicht. Te weinig daglicht overdag en een overdaad aan kunstlicht in de avond kan leiden tot een verstoord slaappatroon omdat het de aanmaak van slaaphormoon melatonine onderdrukt.

Uit de studie bleek dat meer buiten zijn overdag het humeur en de slaap verbeterde van de deelnemers. Ook gebruikten ze minder antidepressiva.

De onderzoekers corrigeerden voor bepaalde stabiele karaktereigenschappen, seizoensinvloeden, lichaamsbeweging, sociale activiteiten en werksituatie. Elk uurtje extra naar buiten op een dag bleek het levensgeluk en humeur te verbeteren.

Des te meer reden om ondanks het herfstige weer je plu mee te nemen en toch even lekker naar buiten te gaan.

Openingsfoto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in