Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wereld Menopauze Dag: 5 nieuwe inzichten

Het leven is te kort om je zo ellendig te voelen. Het is vandaag Wereld Menopauze Dag. In totaal telt Nederland volgens het CBS ruim 1,4 miljoen werkende vrouwen die in de leeftijdsfase zijn waarin de overgang een rol speelt: tussen de 45 en 60 jaar. Dat is ruim een derde van alle 4,1 miljoen wer...

Wereld Menopauze Dag: 5 nieuwe inzichten

Het leven is te kort om je zo ellendig te voelen.

Het is vandaag Wereld Menopauze Dag. In totaal telt Nederland volgens het CBS ruim 1,4 miljoen werkende vrouwen die in de leeftijdsfase zijn waarin de overgang een rol speelt: tussen de 45 en 60 jaar. Dat is ruim een derde van alle 4,1 miljoen werkende vrouwen.

Volgens verschillende ziekenhuiswebsites heeft zo’n tachtig procent van vrouwen in de overgang last van klachten. Uitval door ziekteverzuim onder 55-plus-vrouwen ligt steevast hoger dan bij andere groepen op de arbeidsmarkt. Hoog tijd om daar iets aan te doen, want het leven is te kort om je zo ellendig te voelen.

Pas je voeding en levensstijl aan

Als je al je hele volwassen leven tot volle tevredenheid op een bepaalde manier eet en leeft, is het niet heel aanlokkelijk om dat patroon om te gooien.

Maar het helpt echt tegen overgangsklachten om meer rust te nemen, stressfactoren zoveel mogelijk uit de weg te gaan, anders te gaan sporten, te stoppen met alcohol en minder snelle koolhydraten te eten. Een overgangscoach kan je daarbij helpen, meestal wordt de consulten vergoed door je ziektekostenverzekering.

Erover praten helpt op meerdere manieren

Werkende 55+ vrouwen zijn een nieuw fenomeen in Nederland. Het is voor het eerst ooit dat er zoveel vrouwen die in overgang zitten op de arbeidsmarkt zijn. Dankzij deze vaak best assertieve sisters komt de menopauze in rap tempo uit de taboesfeer. 

Hoe normaler het is erover te praten, hoe meer lotgenotencontact en hoe meer kennis en begrip er in je omgeving ontstaat. Heel jammer dat jongere collega's er soms lacherig over kunnen doen omdat ze er geen idee van hebben en je baas het eigenlijk niet wil horen. Maar als iemand kampt met hartkloppingen, slapeloosheid, talloze keren per dag druipt van het zweet en soms haar eigen naam vergeet, is er echt wel iets aan de hand.

Onderschat bovendien de empathie van jongere en mannelijke collega's niet. Als ze weten wat er aan de hand is – hou het luchtig, humor helpt – reageren ze over het algemeen heel aardig.

Iedereen heeft namelijk wel een moeder, een zus of een echtgenote die er óók last van heeft.

Laat je verder niet te snel het stempel 'burn-out' opdringen, vaak helpt een beetje flexibiliteit al: bijvoorbeeld wat vaker thuiswerken of wat later beginnen.

Verkoop dit als een verdienmodel voor je baas: óf je werk gewoon door met wat aanpassingen of je gaat de voor hem of haar peperdure ziektewet in terwijl er amper nieuw personeel te krijgen is. Het is ook in het belang van je werkgever dat je op de been blijft, zeker als ie tot 67+ plezier van je wilt hebben.  

Er is niets mis met hormoontherapie

Zijn de klachten zo hevig dat je amper nog functioneert, overweeg dan hormoontherapie. In Nederland overheerst soms de mentaliteit dat je overal maar gewoon doorheen moet 'zonder zeuren', maar er valt echt wel iets aan de vaak ernstige klachten te doen.

Praat met je huisarts, hou je aan de dosering en stel je erop in dat het even kan duren voor het werkt en dat je de hormoonsupplementen niet langer dan vijf jaar mag slikken.

Maar de risico's van hormoontherapie, dan?

Huiver voor hormoontherapie komt voort uit onderzoek van 18 jaar geleden. Als je dat afzet tegen medische ontwikkelingen heb je het over het equivalent van de vroege middeleeuwen. Hormoontherapie is sindsdien goed onderzocht, bijgesteld en verfijnd.

Het verhoogde risico op borstkanker is overschat, zegt Dorenda van Dijken, gynaecoloog in OLVG West, het stadsziekenhuis van Amsterdam, in hert Algemeen Dagblad. "Er bestaat een licht verhoogd risico bij langdurig gebruik, en dat is langer dan vijf tot zeven jaar, afhankelijk van het type progesteron. Vrouwen gebruiken het nooit zo lang, want de ergste klachten zijn dan al weg. Als iemand twee glazen alcohol per dag drinkt, geeft dat een veel grotere kans op borstkanker."

Toch, een verhoogd risico op trombose…

Dat risico loop je vooral als je hormoontabletten slikt, maar het is erg klein. Neem je de hormonen via pleisters op de huid, via een gel of spray, dan is dat gevaar helemaal verwaarloosbaar.

Voor sommige vrouwen is de kans op hart- en vaatziekten zelfs kleiner als zij hormoontherapie gebruiken. Dat geldt met name voor vrouwen die onder de 42 jaar in de overgang komen.

Ook hier geldt weer: laat je niet afschrikken, overleg je opties met je huisarts. Het is nergens voor nodig om je hondsberoerd en verloren te voelen, als er iets aan te doen is.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in