En wat als ik nu geen smartphone heb?

De CoronaCheck-app bestaat al even: het was een manier om na een negatieve test de uitslag op je smartphone te laten zien, om zo bij bijvoorbeeld een evenement naar binnen te kunnen.

Sinds een paar dagen kun je er ook het bewijs van volledige vaccinatie tegen covid-19 mee oproepen en laten zien. Vanaf morgen (1 juli) kan het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app bovendien fungeren als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU. In tegenstelling tot het papieren gele boekje wordt de app binnen de EU overal erkend, dat is onderling afgesproken. 

Hoe kom ik eraan?

De app is makkelijk te downloaden via de appstore op je telefoon. Het is installeren is simpel, met een paar stappen werkt ie al. Heb je een negatieve testuitslag of ben je volledig gevaccineerd, dan haalt de geïnstalleerde app met hulp van je Digid je vaccinatiebewijs op bij het RIVM en maakt er een QR-code van.

Article continues after the ad

Dat is zo'n vierkantje met zwarte en witte blokjes. Die kan met de CoronaCheck Scanner worden gescand door iemand van de locatie of het land waar je naar binnen wil. Die scanner vertoont dan een groen vinkje als bewijst dat je negatief getest, dan wel volledig gevaccineerd bent.  

Wat betekent 'volledig gevaccineerd' precies?

Nederland beschouwt iemand als volledig gevaccineerd als hij of zij twee prikken met Pfizer, Moderna of AstraZeneca heeft gehad, of één prik van Janssen. Daarbij houdt Nederland geen wachttijd aan. Direct na de registratie van de tweede vaccinatie met Pfizer, Moderna of AstraZeneca of de prik met Janssen kun je dus je vaccinatiebewijs genereren. 

Mensen die al eerder corona hebben gehad worden na hun eerste prik ook beschouwd als volledig gevaccineerd en kunnen dus na de registratie van de eerste prik een vaccinatiebewijs genereren. Voor mensen die corona hebben gehad en niet bij de GGD zijn gevaccineerd maar bij een huisarts, ziekenhuis of instelling is dat mogelijk vanaf 1 juli. 

Ik ben gevaccineerd, maar zie de uitslag niet…

Mensen die hun vaccinatie nog niet terugvinden in de CoronaCheck-app kunnen het beste contact opnemen met de huisarts of instelling die hen heeft gevaccineerd. Vanaf 1 juli kunnen zij handmatig een vaccinatiebewijs genereren met behulp van een speciaal webportaal voor artsen. 

Wat verklapt de uitslag verder?

De QR-code in de CoronaCheck-app kent een binnenlandse en een internationale variant. De binnenlandse code geeft bij het scannen niet weer of het groene vinkje tot stand is gekomen door vaccinatie of testen. De internationale variant laat wel meer gegevens zien.

Je moet zelf opletten welke regels precies gelden in het land van bestemming 

Dat is om tegemoet te kunnen komen aan de verscheidenheid aan inreisregels die sommige Europese landen hanteren. Vanaf 1 juli is de CoronaCheck-app in te zetten voor reizen binnen Europa. Reizigers moeten zelf opletten welke regels precies gelden in het land van bestemming. Via de website Wijs op Reis kun je informatie opzoeken.

Kan ik de app voor meerdere mensen gebruiken?

Nee, je kunt alleen QR-codes voor je zelf aanmaken in de CoronaCheck-app, dus niet voor anderen.

Ik heb geen smartphone, wat nu?

Mensen die geen smartphone hebben, kunnen vanaf donderdag 1 juli ook hun vaccinatiebewijs printen via Coronacheck.nl de website coronacheck.nl of bellen met telefoonnummer 0247-247247. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in