Op zo’n decembermaandag als vandaag ben je met een beetje mazzel droog op kantoor aanbeland of niet al te druipnat geworden tijdens het uitlaten van de hond. En als dat niet gelukt is, verlang je waarschijnlijk nu al naar een uurtje in een lekker warm bad. Dat is helemaal geen gekke gedachte.

Bad- en douchetypes, dat is net zoiets als het verschil tussen honden- en kattenliefhebbers, of zelfs Ajax en Feyenoord: you like it or (totally) not. Eigenlijk gaat het hierbij vooral om de mensen die helemaal niets zien in het nemen van een bad, zonde van de tijd, weken in je eigen vuil, etc. 

Benefits

Als je een badtype bent, ken je alle benefits allang. Maar als douchetype wordt het misschien tijd om je mening eens te herzien. Zeker als je de resultaten van deze studie leest. Want wat blijkt? Warme baden zouden weleens beter kunnen zijn dan hardlopen of fietsen als het gaat om het onder controle houden van je bloedsuiker en het verminderen van ontstekingen.

Calorieën verbranden

In deze studie moesten 14 mensen of een uur lang in een warm bad of een uur fietsen op een hometrainer. Daarna werd ontdekt dat de baders net zo veel calorieën hadden verbrand als na 30 minuten wandelen en ze hadden een met 10 procent verminderde na-de-maaltijd-bloedsuikerpiek. 

Article continues after the ad

Warm-bad-therapie

Het rapport van de onderzoekers noemt ook andere studies die soortgelijke voordelen lieten zien. In 2015 werd bijvoorbeeld ontdekt dat sauna de kans op beroertes verlaagt, een studie uit 2016 toonde aan dat warme baden de bloeddruk meer verlaagde dan een work-out op een loopband, terwijl een onderzoeksprogramma uit 1999 al suggereerde dat een ‘warm-bad-therapie’ voor diabetici hun gewicht, bloedsuiker en insuline-afhankelijkheid zou kunnen verbeteren.

Zowel warme baden als sporten zouden ‘heat shocks proteins’ genereren die een positief effect op onze gezondheid hebben. 

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in