Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom je huisarts wil dat je nóg zelfredzamer wordt

'Soms is het beter om niets te doen.' In vergelijking met veel andere landen zijn de meeste Nederlanders vrij zelfredzaam als het aankomt op kleine kwaaltjes. Wie hoofdpijn heeft neemt paracetamol, wie kampt met spierpijn neemt een warme douche en probeert een beetje te bewegen. In het algemeen g...

Waarom je huisarts wil dat je nóg zelfredzamer wordt

'Soms is het beter om niets te doen.'

In vergelijking met veel andere landen zijn de meeste Nederlanders vrij zelfredzaam als het aankomt op kleine kwaaltjes. Wie hoofdpijn heeft neemt paracetamol, wie kampt met spierpijn neemt een warme douche en probeert een beetje te bewegen. In het algemeen gaan de meeste volwassenen pas naar de huisarts als iets niet overgaat.

Als het aan het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ligt kan het nóg zelfredzamer. Onderzoekers van het Radboudumc hebben in samenwerking met het NHG 92 huisartsenrichtlijnen grondig bekeken. Daarin vonden zij in totaal 385 aanbevelingen wanneer een huisarts vooral iets níet moet doen. Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten stelden zij een lijst op met dertig behandelingen die ze niet meer gaan uitvoeren.

Vier van de dertig aanbevelingen gaan over chronische knieklachten. Het advies is om dan geen röntgenfoto of mri-scan meer te maken, niet te tapen, geen steunzolen of ‘shockwave’ toe te passen, niet door te verwijzen naar sportarts of orthopeed en geen injecties met hyaluronzuur te doen. Ook bij rug-, hand- en polsklachten adviseren de huisartsen terughoudendheid.

Verder is laboratoriumonderzoek vaak overbodig. Het is bijvoorbeeld niet nodig bij acute diarree of bij een mogelijke gewrichtsontsteking. Ook zijn testen voor voedselallergie, lactose- of glutenintolerantie bij kinderen met buikpijn meestal niet nodig. Huisarts en hoogleraar Jako Burgers van het NHG zegt in de Volkskrant: "Zoals volwassenen hoofdpijn krijgen onder druk, zo kan een kind buikpijn krijgen van problemen op school of als de sfeer thuis niet goed is."

Andere adviezen zijn om antibiotica achterwege te laten bij aanhoudende oor-, oog of luchtweginfecties. "Als er geen aanwijzingen zijn voor complicaties of een ernstig beloop, dan kunnen de antibiotica en zalfjes achterwege blijven," zegt Burgers.

Verder staat er op de lijst dat er geen automatische herhaalrecepten moeten worden uitgeschreven voor zware pijnstillers. En een van de belangrijkste adviezen: rem chronisch gebruik van maagzuurremmers. 80 procent van de gebruikers zou er geen duidelijke indicatie voor hebben. Stoppen is vaak lastig omdat de maagirritatie dan snel terugkomt, maar die is niet zelden te wijten aan slechte eetgewoonten of alcoholgebruik.

In het algemeen kun je dus stellen dat er in deze gevallen nog meer een beroep zal worden gedaan op gezond verstand en een gezonde leefstijl: blijven bewegen, gezond eten, voldoende rust. Nemen de klachten vervolgens niet af of vertrouw je het niet, dan bel je uiteraard alsnog met de praktijk voor overleg.   

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in