Oh moeder, wat is het heet…

Bij deze tropische temperaturen is niets zo lekker als een verfrissende duik, maar waar kun je op dit moment veilig zwemmen? Even wat tips:

Aan de Noordzeekust is het altijd al iets koeler dan in de rest van Nederland en het water is er van goede kwaliteit. Wat betreft veilig zwemmen: let op de vlaggen die waarschuwen voor muien (sterke stromingen van het strand af tussen zandbanken door), zopers (sterke stromingen evenwijdig aan de kustlijn) en andere gevaarlijke situaties en ga niet te diep. In heuphoog water kun je ook prima zwemmen en loop je minder risico. Ga daarnaast bij aflandige wind nooit op een luchtbed of floatie dobberen.

Article continues after the ad

Voor grote meren als het IJsselmeer en de Friese Meren geldt: ga niet te ver uit de wal, kijk uit met floaties en de wind en hou rekening met pleziervaart en andere watersporters: wie in volle vaart op een waterscooter zit, heeft weinig oog voor zwemmers. En met een Roze Flamingo kun je ook in ondiep water al avonturen beleven: dit blijft een van de leukste filmpjes ooit, vooral omdat de mevrouw er zelf zo aanstekelijk om lacht. 

Nederlandse rivieren en kanalen zijn geen aanrader voor een plons. Er staat te vaak stroming, passerende binnenvaartschepen kunnen grote zuiging en golven veroorzaken, tussen kribben kan de stroming onverwacht heel sterk zijn en ook de watertemperatuur kan heel snel van aangenaam naar hartstikke koud gaan, waardoor je kramp kunt krijgen en in moeilijkheden (kou-shock) kunt komen.

In recreatieplassen is vaak sprake van stilstaand water. Meestal wordt de kwaliteit gecontroleerd, is het water goed dan kun je er met een gerust hart in gaan zwemmen. In het geval van blauwalg (en ook het erwtensoepachtige voorstadium daarvan) zit er maar één ding op en dat is uitwijken naar een zwembad.  

Maar als het daar heel druk is, kun je misschien net zo goed even een lauwe douche nemen 🙃

Op zwemwater.nl kun je precies zien waar in de buurt je veilig kunt zwemmen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in