Je hebt het te danken aan je twee X-chromosomen.

Mannen hebben meer spiermassa en meer hersenen en ze zijn langer, forser en sterker. Maar als het aankomt op ziekte, honger, fysieke ontbering en zelfs het coronavirus blijken vrouwen daar telkens beter tegen bestand dan mannen. Zowel aan het begin van het leven, aan het einde van het leven, en ook daartussenin.

Dat verschil kan komen door gedrag – mannen zijn wellicht geneigd meer risico te nemen – maar dat is niet alles, zo stelt wetenschapper en arts Sharon Moalem in zijn boek Het Sterke Geslacht.

Moalem denkt dat vrouwen hun overlevingsvoordeel te danken aan het hebben van twee X-chromosomen. Dit zou hen in staat stellen langer dan mannen in leven te blijven, beter te herstellen en het over het algemeen beter te doen, ongeacht waar ze op de wereld geboren zijn en onder welke omstandigheden.

Article continues after the ad

Lang verhaal heel kort: het tweede X-chromosoom van de vrouw is niet grotendeels inactief, zoals altijd werd gedacht. In de baarmoeder is het op celniveau deels in staat te shoppen tussen chromosomen die het best mogelijke resultaat voor overleven opleveren.

Dat de vrouw dit voordeeltje kreeg is evolutionair goed te verklaren. Om de soort te laten overleven, moet het geslacht dat het meest investeert in de zorg van de kinderen immers beter in staat zijn om te overleven. Enig seksisme is evolutie dus niet vreemd…

Als je de exacte achtergrond van je genetische superioriteit wilt weten, het boek kost 26 euro.

Foto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in