Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Viroloog Marion Koopmans levert harde feiten

'De kans op trombose na Astra-Zeneca-vaccin is heel klein.' Het blijft rommelen in vaccinatieland, nu ook instituten die er verstand van hebben niet meer leidend blijken te zijn, afgaand op de beslissing van de Nederlandse en Duitse regering niet langer mensen onder de zestig te prikken met het A...

Viroloog Marion Koopmans levert harde feiten

'De kans op trombose na Astra-Zeneca-vaccin is heel klein.'

Het blijft rommelen in vaccinatieland, nu ook instituten die er verstand van hebben niet meer leidend blijken te zijn, afgaand op de beslissing van de Nederlandse en Duitse regering niet langer mensen onder de zestig te prikken met het Astra-Zeneca vaccin.

Dit ondanks het feit dat het Europees Medicijnagentschap (EMA) meermaals heeft bevestigd dat het AstraZeneca-vaccin veilig is. Volgens viroloog Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team, is de stop onnodig.

De viroloog legt het uit met behulp van kansberekening. “OK, ff opgezocht: kans op trombose na AZ-vaccinatie zit tussen kans op overlijden door een aanval door een hond en kans op overlijden door bliksem in.”

Daarna publiceert ze een grafiek van de EMA waaruit blijkt dat de kans op ernstige trombose na inenting 0,02 procent is, wat volgens het medicijnagentschap minder is dan verwacht. Het is nu afwachten wat de overheid beslist, met betrekking tot de vaccinatiecampagne. 

Trombose-experts vol onbegrip over prikpauze AstraZeneca

In gerelateerd nieuws: trombose-experts zijn verbijsterd dat is besloten tot een tijdelijke prikstop met het AstraZeneca-vaccin op basis van incomplete gegevens en zonder dat deskundigen zijn geraadpleegd. "Als je alle deskundigen passeert, dan komt dat in de buurt van arrogantie", zegt hoogleraar Hugo ten Cate. "Ik word steeds bozer over hoe dit is gegaan", aldus Ten Cate in de Volkskrant.

Vrijdag werd bekend dat het vaccin voorlopig niet meer aan mensen onder de 60 jaar wordt gegeven omdat nu ook in Nederland bij vijf vrouwen trombose is vastgesteld. Maar vooralsnog wijst niets op het verdachte ziektebeeld waar nu zoveel om te doen is, zeggen de experts.

"Dit is ontluisterend", zegt Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie, gespecialiseerd in trombose. "Dit moet wel een politiek besluit zijn, uit angst dat er meer gevallen bij komen en dat de overheid dan een lakse houding wordt verweten." Volgens vasculair geneeskundige en hoogleraar Pieter Willem Kamphuisen is het besluit om tijdelijk te stoppen met vaccineren vooral genomen op basis van emotie en niet op basis van wetenschap. "Je moet eerst de gegevens analyseren en dán pas conclusies trekken."

Nederland wacht een nieuw oordeel af van de Europese medicijntoezichthouder EMA. Woensdag komt het veiligheidscomité opnieuw bijeen. Dan wordt duidelijk hoeveel meldingen van trombose met een verminderd aantal bloedplaatjes er zijn in Europa, en wat het mogelijke risico is op die medische klachten.

Foto (c) Roger Neve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in