Zo kom je wél van je zwembandjes af.

Het idee dat je van heel veel cardio en krachttraining ook heel veel vet verbrandt is inmiddels achterhaald. 'You can't outrun your diet' blijkt een ijzeren dieetwet te zijn, ofwel: wie wil afvallen, kan beter minder en beter gaan eten dan uren zwoegen in de sportschool.

Heeft lichaamsbeweging dan helemaal geen effect op afvallen? Jawel, maar niet snoeihard trainen: daar krijg je alleen maar honger van, waardoor de kans groot is dat je meer gaat eten dan je zou moeten doen. Wat wel werkt is rustig bewegen, zoals wandelen of kalmpjes joggen. En dat dan als levensstijl, zo blijkt uit onderzoek.

Article continues after the ad

De resultaten zijn het best voor wie het drie jaar of langer volhoudt. Mensen die regelmatig licht tot matig intensief bewegen, zijn na drie jaar nog steeds 10 kilo kwijt. Terwijl mensen die in de onderzoeken andere dieet- en beweegmethodes volgden hun aanvankelijk verloren gewicht er dan al lang weer bij hebben gegeten.

Dat niet al te fanatiek bewegen zo'n positief effect heeft is nieuwe kennis. 'Bij licht tot matig intensief bewegen leert het lichaam om relatief wat meer vet te verteren, in verhouding tot koolhydraten, die andere belangrijke energiebron,' zo zocht de NRC uit. 'De trek in eten neemt op den duur af en de proefpersonen in de onderzoeken die de methode volgden voelden zich bovendien eerder verzadigd als ze wat aten.'

Conclusie (beetje kort door de bocht) om beter vet te verteren en af te vallen kun je het beste minder en gezonder eten en vaker en langer (maar niet intensiever) bewegen, liefst als vaste gewoonte.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in