Voor het geval je een beetje stijf aan het worden bent…

Zie momenteel maar eens een afspraak bij de fysiotherapeut te krijgen, het is bijna niet te doen, zoals die worden overstroomd met mensen die nek-, schouder- en rugklachten hebben van het thuiswerken. Aangezien dat er voorlopig inblijft, is het zaak ook zelf wat aan die pijn te kunnen doen.

Om te beginnen zijn de bank, de keukentafel of het bed geen ideale werkplekken. Heb je niet de luxe van een werkkamer, zorg dan voor een (extra) scherm op ooghoogte aan de keukentafel. Onderschat ook het comfort van een voetenbankje niet of in het geval van een te lage stoel: een kussen.

Geen kantoorstoel? Leg een opgerolde handdoek in je onderrug voor extra steun. Gebruik verder een normaal toetsenbord en een muis in plaats van een touchpad. Hoe rechter je kunt zitten en hoe rechter je je handen en armen kunt gebruiken, hoe beter. Om in je achterhoofd te houden: je hoofd weegt zo'n vijf kilo. Zit je rechtop dan draagt je hele rug dat gewicht. Zit je voorover gebogen, dan is het alleen de bovenrug die die vijf kilo moet trekken.

Article continues after the ad

Pauzes waarin je even beweegt zijn essentieel: zo krijgen de tussenwervelschijven in je rug voedingsstoffen. Sta op, loop even heen en weer, draai met je armen en polsen,  draai met je bovenlichaam, ga op handen en knieën zitten en wissel holle rug en bolle rug af, doe wat stretchoefeningen en zo meer.

Stijve schouders? Pak een flesje water, steun met één hand op een stoel of tafel en buig naar voren in een hoek van 45 graden. Laat nu je arm met flesje en al rondslingeren tot ie tot stilstand komt en wissel met de andere arm.

Maak gewoon je lunchwandeling, net alsof je op kantoor zit. De regel is elk half uur zitten te onderbreken met minimaal twee minuten. Maak er bijvoorbeeld een regel van door bij het bellen te gaan staan of lopen. Een wandelingetje wint het qua goed-voor-je-rug van alle zadelkrukken, stabureaus en zitkussens die wonderen beloven

Beperk tenslotte de videobelmomenten. Die beginnen in rap tempo de plaats van het vergaderen in te nemen. Dat is, met dank aan Japke-d Bouma, 'doodgaan in een saai zaaltje' en de gemiddelde Zoom, Meet of Teams is niet veel beter. Je zit gespannen voor je scherm, het geluid is vaak niet best en het productieve effect is laag. Probeer ze kort en krachtig en in kleine gezelschappen te houden: maximaal vier mensen en 10-15 minuten is meer dan genoeg om de voortgang door te spreken.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in