Plus: prima tips om een goede keuze te maken!

Het einde van het jaar betekent voor veel mensen ook het aflopen van de zorgverzekering. Slim, want door vaak over te stappen kun je veel geld besparen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je wil dat zo’n overstap voordeel oplevert? Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rijtje.

Gelukkig bestaan er inmiddels behoorlijk wat onafhankelijke vergelijkingssites voor het uitkiezen van een zorgverzekering voor 2022. Maar het gaat niet puur en alleen om de laagste prijs. Kijk goed wat voor jou de beste zorgverzekering is. 

Tip 1 – Wat heb je nodig?

Kijk kritisch naar je pakket. Het klinkt misschien als een open deur, maar als jij acht fysiobehandelingen in je pakket hebt zitten waarvan je er maximaal twee gebruikt, is dat nogal zonde. Dit geldt ook voor de tandarts: ga je slechts twee keer per jaar ter controle én ben je een hele trouwe poetser/flosser? Dan kun je je tandartspakket best een tandje lager zetten, anders betaal je onnodig veel premie.

Article continues after the ad

Tip 2 – Ga voor korting

Wil je extra korting op je zorgverzekering? Dan kun je ervoor kiezen om je premie per jaar te betalen óf om je eigen risico te verhogen. Het eigen risico is standaard €385,-, maar als je hem vrijwillig verhoogt tot maximaal €885,- , dan betaal je elke maand minder premie. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je voor een hoger aandeel van de kosten opdraait wanneer er iets gebeurt. Maak dus eerst een goede afweging voordat je het eigen risico zo hoog mogelijk zet voor veel korting. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af hoe fit of voorzichtig je gemiddeld bent. Bij de meeste verzekeraars kun je het eigen risico ook in stapjes van honderd euro verhogen. Je kunt hier berekenen wat voor jou het beste eigen risico is.    

 Eigen risico zorgverzekering verhogen? 

Tip 3 – Overweeg een budgetpolis

Ben je na die afweging tot de conclusie gekomen dat je bijna nooit iets mankeert en gelukkig weinig zorg nodig hebt? Overweeg dan ook eens een budgetpolis. Dat is een goedkope natura basispremie met een beperkte contractering. Dit houdt in dat je bij minder ziekenhuizen of zorgverleners terecht kunt als er iets gebeurt. Maar als jij dit ook minder snel nodig hebt, kan het een voordelige uitkomst zijn. 

Tip 4 – Familie

Ga je voor het hele gezin een zorgverzekering afsluiten? Let dan vooral ook even extra op de polissen voor kinderen. Bij veel verzekeraars zijn kinderen standaard meeverzekerd. Misschien is het voor je kind bijvoorbeeld wel handig dat je je aanvullende verzekert voor beugels, ook al heb je zelf geen beugel nodig.

Ga er daarnaast niet meteen vanuit dat jij en je partner dezelfde zorgverzekering of -verzekeraar moeten hebben. Het kan flink wat geld schelen als je per persoon goed kijkt wat die persoon wel of niet nodig heeft.

Tip 5 – Cadeautje!

Je wordt tijdens de feestdagen vast al overladen met cadeaus, maar waarom zou je daar stoppen? Veel zorgverzekeraars en vergelijkingssites bieden leuke cadeau’s aan bij het afsluiten van een zorgverzekering. Soms is dit slechts een kleinigheidje, zoals een tandenborstel. Maar bij Independer krijg je zelfs een gratis tandongevallen-verzekering. Hiermee ben je tot wel €20.000 gedekt als je door een ongeluk schade oploopt aan je gebit. Niet verkeerd, toch?

Tip 6 – Check, check, dubbelcheck

Heb je alle tips opgevolgd en volgens de vergelijkingssites de goedkoopste verzekering gevonden? Kijk dan voor de zekerheid ook nog even op de website van de verzekeraar zelf voor extra details. Je weet maar nooit; misschien kun je nog meer besparen door een bepaalde module uit te vinken of een paar fysiobehandelingen minder te nemen voor aankomend jaar.

Tip 7 - Doe de test

Twijfel je nog steeds, doe dan de test. Zo kun je vast een goede keuze maken: 

 

Bron: Independer