Peddelen op een plank als de ultieme work-out.

Geen meer, gracht, vaart, kanaal, kuststrook, sloot of recreatieplas is nog veilig, de supper is overal. Supping is afgeleid van Stand Up Paddling (SUP) ook wel bekend als peddelsurfen. Het board in kwestie is breder dan de gemiddelde surfplank, zodat je er makkelijker je evenwicht op kunt bewaren. Ben je eenmaal aan het peddelen, dan is het een geweldige manier om te onthaasten en in de natuur te zijn. 

"Staan op een board met een peddel in je hand is natuurlijk niet nieuw," meldt LeerSup. "Dat gebeurt al duizenden jaren. Maar rond 2005 kreeg het Stand Up Paddling een enorme boost door dat surflegenden Dave Kalama en Laird Hamilton steeds vaker op een SUP board te zien waren. Er waren verschillende voordelen tegenover traditioneel (golf)surfen. Je kon de golven staand beter zien aankomen en meer snelheid maken."

Article continues after the ad

Ondertussen zijn er verschillende vormen van suppen, zoals op vlak water, recreatief, als fitness work-out, sightseeing, op rivieren, in de golven en zelfs yoga op een SUP is mogelijk. Voordeel is dat je niet meer nodig hebt dan een board en een peddel, ander voordeel is dat je geen steengoede watersporter hoeft te zijn om ermee te beginnen (tip: begin zittend!).

Om te kijken of het iets voor je is, kun je het beste voor een paar uur een SUP-set huren, met even wat instructies erbij. Voorwaarde om te  gaan suppen is uiteraard wel dat je goed kunt zwemmen. 

Omdat water nooit helemaal vlak is en de plank natuurlijk een beetje wiebelt, zul je altijd je been- en core-spieren aanspannen om niet te water te gaan. Dus zonder dat je het door hebt train je de belangrijkste spiergroepen van je lichaam. Voor de peddel beweging gebruik je ook nog eens je buik-, arm-, rug-, been- en schouderspieren. En dat dus zonder schokbelasting als bij hardlopen én lekker in de frisse lucht – echt iets om eens te proberen, als je de kans hebt.

Foto's (c) Brunopress, iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in