'Van 97 naar 67 kilo, er valt niet meer tegenop te eten.'

Stijntje Bruijn is hét voorbeeld van een sprankelende, sportieve vrouw en staat daarom deze maand in de Nouveau-special Happy50. Nu is Stijntje personal trainer, maar ooit hield ze in haar eentje de Amsterdamse horeca overeind.

Stijntje, je woog ooit 97 kilo, vertel…

"Nog geen vijf jaar geleden woog ik 97 kilo en slingerde ik rokend in de lampen, tot het besef kwam: dit moet anders. Eerst ben ik gestopt met roken, toen met alcohol, maar de omslag kwam pas toen ik anders ging eten.

Article continues after the ad

Onder mijn skipak bleek een mesomorph-type te zitten. Ik denk dat ik nooit zo heb gezeten met mijn overgewicht. Vervelend dat ik niet veel paste, maar dat was het wel. Laatst checkte ik dit bij mijn familie. Mijn jongste zoon Klaas zei daarop: Je zei wel heel vaak: ik ben te dik. Je zei nooit: ik ga afvallen. Daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop."

Hoe ben je gaan afvallen?

"Toch is afvallen een van de lastigste dingen die ik heb gedaan. Ik heb een hekel aan een rammelende maag en die heb ik de eerste maanden behoorlijk gehad.

De sleutel is het creëren van een calorietekort en consistentie. Gewoon minder innemen dan je verbruikt en volhouden. Nu kan ik meer bewegen omdat ik lichter ben en kan ik dus meer eten. Voor mij persoonlijk een fijne balans."

Wat is je tip voor anderen?

"Zorg dat je een plan hebt. Een dergelijk plan kan je ook inkopen, bijvoorbeeld bij een voedingsdeskundige of een afval-instituut. Mij heeft het geholpen dat ik een deskundige club had met een duidelijk plan en bijbehorende structuur. En stick to the plan!!! Doorzetten, doorzetten, doorzetten. No excuses. En natuurlijk, zoek een goede personal trainer!"

En ook nog even belangrijk, toen je 97 kilo woog krachttrainde je toch ook al?

"Jazeker! Sterker nog ik trainde drie à vier keer per week en dat al zo’n 8 jaar lang. Ik was dus eigenlijk al heel gespierd. Ooit begonnen omdat ik inderdaad wilde afvallen, maar door sporten alleen lukt dat niet. Ik ontdekte wel dat ik loeisterk was en dat maakte het sporten leuk! Dankzij al deze jaren krachttraining is mijn lichaam goed gestroomlijnd, ik had een strak lichaam gebouwd onder de laag vet.

Bijkomend voordeel van sporten tijdens het afvallen, is dat ik elke kilo die er af ging voelde. Ik voelde dat ik makkelijker kon bewegen, sterker werd, oefeningen tot in finesse kon gaan uitvoeren. Dat geeft een machtig fijn gevoel!

En tsja, je moet toch ergens verslaafd aan zijn, dan is sport geen gekke verslaving."

Stijntje volgen? Dit is haar Instagram!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in