Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Smogalarm voor het zuidoosten van het land

Wie last van haar longen heeft, blijft liever binnen. In Limburg, Brabant en Gelderland wordt de luchtkwaliteit zaterdag ‘slecht’ door smog, meldt gezondheidsinstituut RIVM. Het adviseert mensen die er gevoelig voor zijn binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken, vooral in de...

Smogalarm voor het zuidoosten van het land

Wie last van haar longen heeft, blijft liever binnen.

In Limburg, Brabant en Gelderland wordt de luchtkwaliteit zaterdag ‘slecht’ door smog, meldt gezondheidsinstituut RIVM. Het adviseert mensen die er gevoelig voor zijn binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken, vooral in de namiddag en vroege avond. 

Smog ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het verschijnsel kan leiden tot extra luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. 

Ook nog Saharazand 

Nederland krijgt tijdens het weekeinde te maken met tropische temperaturen. Voor Brabant en Limburg geeft het KNMI voor morgenmiddag code geel af als hittewaarschuwing. Vandaag was het al erg heet, maar op zaterdag kan het op sommige plaatsen meer dan 35 graden worden. Bovendien komt er een wolk Saharastof deze kant op. Mensen met longproblemen, zoals astma, kunnen daardoor nog extra last krijgen. Ze kunnen er ook kortademig, misselijk en duizelig van worden.

Het Longfonds adviseert mensen met longklachten om de komende dagen voorzichtig te zijn vanwege de hitte. ,,Probeer zo veel mogelijk je buitenactiviteit te doen op de momenten dat de lucht schoon is. Of blijf binnen en vermijd inspanning”, raadt de organisatie aan. Die suggereert ook om files te mijden en uit de buurt van drukke wegen te blijven.



Het RIVM verwacht na zaterdag geen smog meer door de instroom van koelere lucht uit het noordwesten.

PS Opnieuw schijnt de zon erg fel met UV-index 7-8. Ga je naar buiten, smeer je dan goed in met zonnebrandcrème.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in