Nieuwe paastraditie: extra fijnstof in de lucht.

Het Paasweekend is aangebroken en daarmee begint ook het traditioneel in brand steken van paasvuren in Duitsland en het oosten van Nederland.

In Duitsland worden traditiegetrouw op donderdag en vrijdag paasvuren aangestoken. Op zaterdagavond gebeurt hetzelfde in Nederland.

Article continues after the ad

Dat gaat volgens het RIVM voor extra fijnstof in de lucht zorgen en – rustig voorjaarsweer en een oostelijke wind – dat zal in heel Nederland te merken zijn in de vorm van smog.

Stookalert

Het RIVM voorspelt dat de luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht is en heeft een stookalert afgegeven. Het advies tijdens een stookalert is geen hout te stoken in kachels, vuurkorven of open haarden, om zo de luchtkwaliteit niet nog slechter te maken.

De waarschuwing geldt tot en met Eerste Paasdag. Mensen die er last van hebben - vooral mensen met longaandoeningen en/of hart- en vaatziekten - wordt aangeraden zware lichamelijke inspanning te mijden.

Je huis even lekker goed doorluchten kan ook beter wachten tot de lucht weer wat schoner is. Mocht je er erg gevoelig voor zijn en toch naar buiten willen, je hebt vast nog wel ergens een mondkapje liggen. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in